Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Zelfgebouwde boot vanuit Solidariteitswerkplaats naar Oeganda

Human Interest 1.065 keer gelezen

UDEN/VEGHEL | De Leijgraaf en Stichting Metaal Opleidingen (SMO), een samenwerkingsverband van metaalbedrijven- en opleidingen in de regio Uden-Veghel-Oss, doneren hun zelfgebouwde boot aan een basisschool in Oeganda. Daarmee kunnen de leerlingen voortaan op een veilige manier naar hun school, die zich op een eiland bevindt. De boot werd vandaag bij de Solidariteitswerkplaats in Uden overhandigd aan Stichting HWMCO Nederland.

Het bootproject was oorspronkelijk alleen bedoeld als praktijkexamenopdracht voor studenten van de opleiding Allround Constructiewerker. Maar toen de metalen boot eenmaal af was, zocht De Leijgraaf naar een geschikte bestemming voor het vaartuig. Op dat moment kwam de Stichting HWMCO Nederland in beeld. Die stichting zet zich op allerlei manieren in voor een betere toekomst voor kansarme en noodlijdende kinderen in Bwama Island, een eiland in het schitterende Lake Bunyonyi in Oeganda.

Boottransport
De boot wordt zo snel mogelijk naar Afrika getransporteerd op een speciale boottrailer, vertelt Ton van der Vegt, secretaris van Uden WereldWijd (UWW) en voorzitter van de Solidariteitswerkplaats Uden (SWU). "Het bestuur van de SWU heeft de aanschaf van de boottrailer bekostigd, net als het op deskundig advies verven van de boot. De boot gaat in een zeecontainer naar Kenia, en daarna over de weg naar de eindbestemming in Oeganda. Een hele expeditie dus, maar dit soort ontwikkelingswerk mag ook wel wat moeite kosten."

Bereikbaar onderwijs 
Yvonne Verhagen, initiatiefnemer van de stichting, is buitengewoon dankbaar voor de onalledaagse donatie van De Leijgraaf. "Een metalen boot hebben ze in dit meer in Oeganda nog nooit gezien. Dankzij een eerste houten motorboot die wij vorig jaar hebben kunnen doneren, hoeven de meeste kinderen van Bwama Primary School niet langer in kano's van uitgeholde boomstammen naar school. Dat was extreem gevaarlijk, zéker als je je bedenkt dat mensen daar vaak niet kunnen zwemmen. Door het gebruik van kano's verdrinken er regelmatig inwoners in het meer. Dankzij de metalen boot wordt de gevaarlijke overtocht straks voor alle kinderen stukken veiliger, en wordt onderwijs voor veel meer kinderen in de regio ineens bereikbaar."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant