UDI'19 en Blauw Geel'38 speelden in 2016 voor het laatst tegen elkaar in competitieverband. Dit seizoen is het weer zover.
UDI'19 en Blauw Geel'38 speelden in 2016 voor het laatst tegen elkaar in competitieverband. Dit seizoen is het weer zover. Archieffoto: Peter Kuijpers
Derde Divisie

‘Eigenlijk is het gekkenwerk dat het seizoen dit weekend al begint’

Voetbal 3.134 keer gelezen

Op zondag 21 augustus gaat een nieuw seizoen in de Derde Divisie van start. Kliksport blikt samen met Niels van Casteren (Blauw Geel’38/Jumbo), Jordie van der Laan (UDI’19/CSU) en Roy de Haan (O.S.S.’20) vooruit op een nieuwe jaargang. “Eigenlijk is het gekkenwerk dat we middenin de zomervakantie al moeten starten aan het seizoen.”

Door Martijn Schwillens

Van Casteren neemt op de vooravond van de ontmoeting tegen JOS Watergraafsmeer (Amsterdam) geen blad voor de mond. “Doordat de competitie zo vroeg begint, kun je eigenlijk geen optimale voorbereiding draaien. Door vakanties is de groep vanaf de eerste training geen moment compleet geweest. Daarin is Blauw Geel niet uniek, maar vervelend is het wel. Nu draai je zes weken een gemankeerde voorbereiding. Ik zou liever pas in september beginnen, zodat je vier weken aan één stuk met een complete selectie kunt toewerken naar het nieuwe seizoen. Ik verwacht nu dat we nog een aantal weken nodig hebben om helemaal op het niveau te zitten waar je als trainer wilt zijn. Let wel, onze concurrenten hebben hier net zo veel last van. Het is echter wel iets waarvan ik hoop dat de besturen van de clubs het zullen neerleggen bij de KNVB”, zegt Van Casteren, die aan zijn zevende seizoen in Veghel begint. 

‘Ik verwacht dat we nog een aantal weken nodig hebben om helemaal op het niveau te zitten waar je als trainer wilt zijn’

De 43-jarige Herpenaar vindt het lastig om een voorspelling te doen. “Ik ken onze concurrentie niet, maar sprekende namens Blauw Geel, is het doel om weer wat stappen te zetten ten opzichte van het vorige seizoen. We hebben de selectie flink doorgeselecteerd en verjongd. Ik verwacht dat de ploegen net als vorig jaar flink aan elkaar gewaagd zullen zijn. Uiteraard kijken we uit naar de vele Brabantse onderonsjes en de derby’s. Maar sowieso vind ik de Derde Divisie een heerlijke competitie, met eigenlijk alleen maar aansprekende verenigingen.”


Niels van Casteren, trainer van Blauw Geel’38. (foto: Kliksport)

Van Casteren is blij dat de selectie vorige week nog werd aangevuld met Yassin Nasser. “Vooral aanvallend was de spoeling dun, mede door blessures. Yassin voegt echt iets toe en is ook nog een Veghelse jongen. Die past dus uitstekend bij Blauw Geel. Tegen JOS Watersgraaf mis ik vanwege blessures en werkverplichtingen nog minimaal vier potentiële basisspelers, maar ik heb veel vertrouwen in deze spelersgroep. En ik ben zelf ook erg benieuwd hoe we er voor staan.”

‘Vraag me niet waar we gaan eindigen’
Niet alleen Blauw Geel’38, maar ook buurman UDI’19/CSU versterkte zich op de valreep nog met een extra aanvaller. Oud-prof Jordie van der Laan tekende begin augustus bij de Udenaren. “Tegen MASV heb ik afgelopen zondag een uur gespeeld. Ik ben fit, dus als de trainer het wil, kan ik tegen TOGB in de basis starten”, zegt de 28-jarige Cuijkenaar, die twee jaar geleden al eens in de belangstelling stond van UDI. “Het afgelopen half jaar was ik actief in Australië, maar daar scheurde ik mijn enkelbanden. Ik heb in Nederland gerevalideerd. Net na het vorige seizoen ontstond het contact met Lodewijk de Kruif (trainer van UDI, red.), maar in de voorbereiding heb ik nog meegedaan bij Team VVCS. Ook om weer volledig fit te worden, maar natuurlijk ook om te kijken of zich nog een club uit de Keuken Kampioen Divisie zou aandienen. Vorig seizoen was ik bijna rond met MVV, maar toen ketste een overgang op het laatste moment af”, aldus Van der Laan. Een profclub diende zich dit keer niet aan, waarop de spits vol overtuiging tekende op sportpark Parkzicht. “Nick van Dijk (tien jaar actief bij UDI 1, red.) is één van mijn beste vrienden en die bleef er maar op hameren dat ik bij UDI zou moeten tekenen. Sommige ploeggenoten ken ik al van vroeger, net als de competitie. Als je de play-offs meetelt, heb ik tussen de veertig en vijftig doelpunten gemaakt in de Derde Divisie. Met al die Brabantse clubs erbij, is het komend seizoen een competitie om van te smullen.”

‘Als promovendus moet directe handhaving het doel zijn, maar wellicht kunnen we verrassen’

UDI’19 opent zondag het seizoen op eigen veld tegen TOGB, dat net als de Udenaren vorig seizoen promoveerde uit de Hoofdklasse. Een eindklassering of een hoeveelheid doelpunten, daar wil Van der Laan liever vanaf zijn. “De mensen van UDI stelden me dezelfde vraag voor de Presentatiegids 22/23, maar vraag me niet waar we gaan eindigen. Als promovendus moet directe handhaving het doel zijn, maar wellicht kunnen we verrassen. Als spits wil je er natuurlijk zoveel mogelijk maken, maar een exact aantal heb ik bij geen van mijn vorige clubs ooit genoemd, dus dat ga ik dit keer ook niet doen”, lacht Van der Laan, die ook beroepsmatig actief is in de voetballerij. Hij gaat vanaf maandag aan de slag bij 433 Football in Amsterdam. “Ik ben altijd met voetbal bezig, dus dat ik de kans krijg om aan de slag te gaan bij de grootste voetbalcommunity ter wereld (50 miljoen volgers op Instagram, drie miljoen op Twitter), is natuurlijk fantastisch.”

‘Gelijkwaardige groep is onze kracht’
Trainer Roy de Haan verruilde deze zomer HVCH voor O.S.S.’20. Hij treedt de seizoensopening van zijn nieuwe werkgever tegen Gemert ‘met het volste vertrouwen’ tegemoet. “We hebben in de voorbereiding tegen alleen maar hoofdklassers gespeeld. Die verliepen goed, maar het is nog even afwachten hoe we onszelf kunnen presenteren tegen ploegen van hetzelfde niveau”, verduidelijkt De Haan. “Er is natuurlijk wat verloop geweest bij O.S.S., maar de nieuwe jongens hebben prima aan kunnen haken. Het vertrek van enkele sterkhouders (onder meer doelman Rick van der Leest, topscorer Tim Waterink en Joep van der Velden) heeft ertoe geleid dat we op een andere manier gaan spelen. Het belangrijkste is om minder doelpunten tegen te gaan krijgen dan vorig seizoen (46), maar ongeveer wel hetzelfde aantal (62) te maken. Dat vergt een wat andere tactiek en speelwijze. Ik ben een voorstander van offensief en dominant voetbal, maar ik baal van een 3-3-gelijkspel. Om goed te kunnen aanvallen, moet de verdediging de basis zijn. In de voorbereiding hebben we veel tijd en energie gestoken in een andere manier van spelen, maar je hebt altijd zes à zeven wedstrijden nodig om een nieuwe speelwijze erin te slijpen. Dat geldt dus ook voor O.S.S.’20.”


O.S.S.’20 opent zondag het nieuwe seizoen tegen Gemert. (Foto: Jeroen Engelen)

‘Het belangrijkste is om minder doelpunten tegen te gaan krijgen dan vorig seizoen, maar ongeveer wel hetzelfde aantal te maken’

“We hebben vijftien à zestien spelers die qua kwaliteit heel dicht bij elkaar zitten. Ik verwacht dat de gelijkwaardigheid van deze groep onze grote kracht is, want bij blessures of schorsingen hebben we wat achter de hand. We gaan het als team doen, maar een concrete doelstelling wil ik nu nog niet formuleren. Daarvoor moeten we echt een paar weken onderweg zijn”, benadrukt De Haan, die dinsdagavond Excelsior’31 uit de koker zag komen in de tweede voorronde van de KNVB-beker. In recente jaren speelde O.S.S.’20 tegen stadsgenoot TOP en FC Twente, dus de beker is wel een dingetje op sportpark De Rusheuvel. “Excelsior’31 is een grote club uit het oosten en qua niveau gelijkwaardig aan ons. Een thuiswedstrijd is altijd een voordeel, zeker omdat de wedstrijd doordeweeks is.”

Programma Derde Divisie Zondag, 14.00 uur:
Quick-VVSB
JOS Watergraafsmeer-Blauw Geel’38/Jumbo
UDI’19/CSU-TOGB
O.S.S’20-Gemert
Hercules-Dongen
DEM-GVV Unitas

14.30 uur:
Groene Ster-ADO’20
HSC’21-Baronie
UNA-OJC Rosmalen

Uit de krant

Uit de krant