Jeroen Schepens uit Cuijk is sinds deze zomer assistent-trainer bij VVV-Venlo.
Jeroen Schepens uit Cuijk is sinds deze zomer assistent-trainer bij VVV-Venlo. Foto: Martijn Schwillens/Kliksport

Schepens op zijn plek in De Koel: ‘Ik wil als coach slagen bij VVV’

Voetbal 1.461 keer gelezen

VENLO/CUIJK | Jeroen Schepens staat sinds deze zomer voor de spelersgroep van VVV-Venlo. De Cuijkenaar is bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie de rechterhand van hoofdtrainer Jos Luhukay. “Ik leer een heleboel van onze ervaren stafleden. Ik heb mijn eigen rol en wil met mijn eigen expertises bijdragen aan de ontwikkeling van deze spelersgroep.”

Door Martijn Schwillens

Met zijn 28 jaar is Schepens één van de jongste assistent-trainers in het betaald voetbal, maar inmiddels loopt hij al een half sportleven mee in De Koel. “Ik begon zeven jaar geleden als assistent-trainer bij VVV onder 17 jaar. Ik heb bijna elk jaar een volgende stap gemaakt. De voorbije jaren combineerde ik mijn trainerstaken met het gymdocentschap op het Elzendaalcollege in Gennep. Ik zou eigenlijk deze zomer fulltime beginnen als hoofdtrainer van VVV onder 21 jaar (tweede elftal), maar Jos vroeg of ik hem in de voorbereiding wilde assisteren. Er was direct een klik. Al vrij snel vroeg hij of ik naast Jay Driessen vast zijn assistent-trainer wilde worden. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken”, vertelt Schepens, die een verleden heeft als jeugdspeler bij NEC en als coach ook actief was bij de jeugdopleiding van JVC Cuijk. “Topsport is iets wat uitstekend bij mij past. Ik heb altijd de ambitie gehad om in het profvoetbal te werken. Als speler is me dat helaas niet gelukt, maar VVV geeft mij nu de kans om als trainer alsnog te kunnen slagen in het betaald voetbal. Ik kan ook enorm veel leren van Jos, Jay en John Roox, die hier keeperstrainer is.”
Behalve een ervaren staf, kent de technische leiding van VVV ook een erg Venloos tintje. Schepens lacht: “Toen ik hier jaren geleden begon, moest ik me echt concentreren om de mensen te kunnen verstaan, maar inmiddels kan ik het Venloos dialect prima verstaan.”

‘Ik heb altijd de ambitie gehad om in het profvoetbal te werken. Dat is me als speler niet gelukt, maar VVV geeft mij nu de kans om als trainer alsnog te kunnen slagen in het betaald voetbal’

Verbindende factor
Bij de selectie is Schepens verantwoordelijk voor de video-analyses, de wedstrijdbesprekingen en een deel van de veldtrainingen. Doordat hij lang in de Venlose jeugdopleiding heeft gewerkt, is hij eveneens de verbindende factor tussen de selectie en de opleiding en scouting. “Ik ken alle jongens in onze opleiding. Bovendien hebben we afgelopen zomer afscheid genomen van 17 spelers en zijn er negen voor in de plaats gekomen, waaronder een aantal jongens die ik nog ken uit de jeugd. Het is een mooie uitdaging om mede vorm te kunnen geven aan de groei die we met VVV willen bewerkstellingen. Door de degradatie uit de Eredivisie (afgelopen zomer) heeft de club een soort van ‘reset’ gekregen. Dat betekent dat de eigen jeugd meer kansen krijgt en dat we minder spelers gaan huren, maar echt gericht spelers gaan halen. De ambities voor dit seizoen zijn duidelijk. Progressie maken en zo hoog mogelijk eindigen. De club leeft enorm en de tribunes van De Koel zitten lekker vol. Er is niemand die van ons dit jaar al promotie verwacht.”

Toekomstige ambities
Wat de toekomst brengt, weet Schepens nog niet. “Ik wil de komende jaren vooral heel veel leren en uiteindelijk mijn UEFA Pro-trainersdiploma halen, zodat ik in de toekomst ook als hoofdtrainer in het betaald voetbal mag werken.”


Regionale talenten bij VVV

Schepens geeft aan dat bij VVV-Venlo vier talenten uit het Land van Cuijk nadrukkelijk op de deur kloppen bij het eerste elftal. De bekendste is Lars Nabbe (19) uit Sambeek. Die tekende onlangs een tweejarig contract en maakt deel uit van de selectie van VVV. “Lars heeft de potentie om door te breken. Hij is fysiek ijzersterk en hard in de duels. Ideaal voor een controlerende middenvelder. Hij heeft alleen wat blessureleed, waardoor hij wat heeft in te halen”, zegt Schepens. Datzelfde geldt voor verdediger Joël Roeffen (20) uit Cuijk, die vorig seizoen al debuteerde in het betaald voetbal bij Helmond Sport. “Die heeft helaas opnieuw te kampen met blessures. Dat is vooral voor hem zelf enorm balen. Gelukkig is hij een echte knokker.” Zijn broer Jaimie Roeffen hoopt in de nabije toekomst ook zijn debuut te gaan maken in het profvoetbal. De 18-jarige Cuijkenaar is actief in de jeugd (Onder 18). “Jaimie is goed bezig.” Katwijker Jur Theunissen (20) maakte vorig jaar zomer de overstap van JVC Cuijk naar VVV. “Door corona heeft hij helaas geen wedstrijden kunnen spelen, zodat hij een inhaalslag heeft te maken. Die gaat hij nu maken bij ons beloftenteam.”

Uit de krant