Afbeelding

‘Ik moet het gewoon kunnen, klaar’

Onderwijs 3 keer gelezen
VEGHEL – Vol vertrouwen gaat hij de laatste ronde in: Karel Versteegen uit Afferden. Karel (20), werkzaam bij Vanderlande Industries in Veghel, is nog in de race voor een plaats op de WorldSkills 2009, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen, die in september in het Canadese Calgary worden gehouden. Als hij zijn opdracht deze week goed uitvoert, kan hij zijn koffers pakken!

[image=93794]

Karel, in het dagelijks leven medewerker van de service buitendienst van Vanderlande, is een van de twaalf Nederlandse metaal- en elektrotalenten die nog kans maken op kwalificatie. Woensdag, donderdag en vrijdag werken zij aan hun laatste opdracht, bij het Twentse bedrijf Remo in Rijssen. Karel, de enige deelnemer in de categorie ‘industriële automatisering’, moet een besturingskast bouwen, compleet met bedrading en elektrische installatie. "Wat de opdracht precies wordt weet ik nog niet; iedere opdracht is anders, maar het moet een complete installatie zijn waarmee je een bedrijfsproces zou kunnen besturen.”
Met de laatste kwalificatieronde komt er een einde aan anderhalf jaar selectiewedstrijdem die heel wat ‘vakkanjers’ hebben opgeleverd. Aanvankelijk deden er zo’n 200 jonge technici mee, maar nu is alleen nog de absolute top in de race. Karel dicht zichzelf goede kansen toe om zich te kwalificeren. “Je kunt het nooit zeggen, maar ik schat mijn kansen goed in. Ik moet het gewoon kunnen, klaar.” Mocht Karel zich daadwerkelijk kwalificeren, dan wacht hem een groot avontuur. De WorldSkills (1 tot en met 7 september) worden maar eens per twee jaar gehouden en er doen 1.000 deelnemers uit bijna 50 landen mee. De organisatie verwacht 200.000 bezoekers op de reusachtige wedstrijdvloer, die 80.000 vierkante meter meet.

Meer informatie staat op www.worldskills2009.com of op www.vakkanjers.nl.

Uit de krant

Uit de krant