Afbeelding

'Ik ben geen stereotype rapper'

Muziek
UDEN – Een grote, bekende artiest zijn en daar je brood mee verdienen, dat is wat de 19-jarige rapper en Udenaar Daan Rijkers wil bereiken. Hij timmert hiervoor al flink aan de weg. Daan nam de laatste twee jaar tientallen nummers op, bracht een videoclip uit en heeft een nieuw album, ‘van top tot teen’.

[image=152667]

“Ik heb erg veel meegemaakt in mijn jeugd en nog steeds is dit niet afgelopen. In de brugklas ontdekte ik dat ik kon rappen en dat ik dat leuk vond. Sinds de afgelopen vier jaar ben ik daar actief mee bezig. Ik ging mijn eigen nummers schrijven en legde daar mijn gevoel in.” De Udenaar, die rapt onder de artiestennaam ‘Cyclone’, heeft een bewogen leven. Hij heeft veel problemen gehad en mag op dit moment ook niet thuis wonen bij zijn ouders. “Praten over mijn gevoelens vind ik moeilijk. Door middel van muziek kan ik mijn gevoel juist wel blootleggen.”
Van het nummer ‘ouders’ werd een paar maanden terug een videoclip uitgebracht. “In het nummer ‘ouders’ rap ik over de band met mijn ouders en hoe ik denk over de situatie. Wanneer ik met mijn moeder in de auto zit, zet zij vaak dit nummer op. Ik zie dan dat dit haar raakt en dat doet me goed.”
Daan noemt zichzelf geen stereotype rapper. “Het zijn filosofische raps die autobiografisch tot stand zijn gekomen. Bij de meeste rappers gaat het vrijwel alleen over geld en vrouwen, maar dat is bij mij niet zo. Ik heb nummers over wat ik zelf meemaak, zoals ‘ouders’, maar ook bijvoorbeeld over een overleden vriendin. Het is allemaal heel persoonlijk. Met mijn gevoel wil ik mensen overtuigen van mijn nummers.”
Daan vindt het belangrijk dat hij een eigen identiteit heeft. “Als artiest heb je een eigen identiteit nodig, dan ben je pas een uniek persoon.”
De rapper hoopt dat er een keer een nummer komt dat echt doorbreekt. Hij is sinds kort toegelaten op www.straat-dichters.nl. Dit is de grootste hiphop-community site van Nederland waar zijn album onder de artiestennaam ‘Cyclone’ te horen is. Ook op de site www.gewoondaanig.hyves.nl staat zijn album en meer infromatie.

Uit de krant

Uit de krant