Simone Boogers aan het werk.
Simone Boogers aan het werk.

Museum Krona opent laatste jubileumtentoonstelling met bijdrage van Udenaren

Kunst en cultuur 733 keer gelezen

UDEN | Museum Krona in Uden staat aanstaande zaterdag in het teken van de opening van de derde en laatste jubileumtentoonstelling ‘Verborgen achter Muren’. Samen met burgemeester Hans van der Pas, accordeonist Niels Swinkels, en een ‘live-action’ schildersessie met kunstenares Simone Boogers, belooft het een feestelijke dag te worden. Ook wordt een nieuwe game gelanceerd om de kruidentuin spelenderwijs te leren kennen.

In 2023-2024 viert Museum Krona zijn 50-jarig bestaan. Verborgen achter Muren is te zien van 20 april tot en met 22 septemberTijdens de laatste expositie worden kunstschatten uit de collectie van Museum Krona aangevuld met bruiklenen uit kerken en kloosters. De expositie toont onder andere werk van Jacques Frenken, Robert Zandvliet, Reinoud van Vught, Bas Meerman, Frans Verhaak en Johan Claassen. Ook wordt de kruidentuin in het middelpunt gezet en worden delen van het klooster onder leiding van een gids geopend. Museum Krona is zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Kunstwerk
Kunstenares Simone Boogers uit Uden begeleidt voorafgaand aan het officiële openingsmoment een live-action en interactieve schildersessie, dat na een paar uur resulteert in een kunstwerk dat is geïnspireerd op de tentoonstelling. Alle bezoekers zijn vrij hun creatieve input, groot en klein, aan dit kunstwerk bij te dragen. Het kunstwerk zal gedurende de looptijd van de tentoonstelling museumcafé de Refter aankleden.

Muziek
In de benedenzaal van de tentoonstelling is Udenaar Niels Swinkels is te zien in in een aangrijpende video, gemaakt door kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek. Hierin staat en speelt hij met zijn accordeon recht voor de camera en ook tijdens de openingsdag brengt hij zijn repertoire ten gehore in het museum.

Kruidentuin-game
In de kruidentuin van Museum Krona groeit een veelzijdigheid aan bloemen, kruiden en planten. Van verfstofplanten tot zeldzame inheemse gewassen en met elk een andere toepassing. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Verborgen achter Muren is Lab101 uit Uden bezig geweest met de ontwikkeling van een kruidentuin-game. Het is een laagdrempelige manier om spelenderwijs te leren over de verschillende werkingen van de kruiden en planten in de tuin. Ze hebben een versie gemaakt voor kinderen en voor volwassenen en zullen deze tijdens de opening presenteren.

Het bijwonen van de opening is kosteloos op vertoon van een entreeticket of museumkaart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant