Afbeelding

Osse scoutinggroep doopt nieuwe boot

Column 1 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=52584]

De eerste computer ter wereld heette Mark.

Vraag: Welke mislukte professor kwam in 1944 op het onzalige idee om het eerste zelfdenkende apparaat ter wereld uitgerekend mijn naam te geven? Lang zal hij niet geleefd hebben, schat ik zo. Dat ding is natuurlijk al na één dag gecrasht … omdat de dynamo er af liep. Een Mark heeft namelijk niks met een wereld die niet echt bestaat. “Mark, google geeft antwoord op al je vragen, probeer maar ‘s”. Ja, en vervolgens heb ik anderhalf uur zitten wachten op google’s antwoord op de simpele vraag: Hoe is het nou met mijn tante Diny? Is ze al uit het ziekenhuis? En waar zit toch die willekeurige toets op mijn computer? … “Smash forehead on keyboard to continue. (A)bort, (R)etry, (P)anic and (S)cream”. “Tja”, zei de monteur, “ik hoor het al, uw probleem zit niet zozeer in de computer, maar meer specifiek tussen het toetsenbord en uw rugleuning”. Het duurde even voor ik die belediging door had. Nee, aan mij is het allemaal niet besteed. Ik zat laatst met een computerdeskundige in de auto. Toen we een klapband kregen, zei hij: “Zet de auto eens uit, Mark …. en nou weer aan. Is de band nou weer opgepompt?” Erg hè? Zo denken die lui!

De jonge generatie weet niet beter. Buiten komen ze allang niet meer, laat staan dat ze nog dooie katten opereren en net opgegraven aardappels tegen de schone was van de buurvrouw gooien (zoals mijn generatie). Nee, de jongeren zitten tegenwoordig massaal binnen achter een beeldscherm te chatten en hun seksuele voorlichting te downloaden. (“Wat? Kun je DVD’s ook kópen dan? Echt?”). Generatie apenstaartje. Zo nu en dan waagt een kind zich nog buiten. In Oss blijkt zelfs een hele kluit jongeren te bestaan die dapper weerstand biedt tegen de vernietigende kracht van de computer. Ze heten “de Dorus Rijkers groep”, genoemd naar een beroemde reddingsroeier uit Den Helder, die in de vorige eeuw menig drenkeling uit het water heeft gevist. En net zoals Dorus, moet nu deze waterscoutinggroep de Osse jeugd gaan redden van hun digitale ondergang. Op zondag 9 juni dopen ze hun nieuwe boot in Lithoijen. Voor kids die het buiten te eng vinden: de volgende dag staan de foto’s al op kliknieuws.nl.

ps. Ik vertelde mijn neefje over computer Mark en dat het ding zo groot was als een huis. Oei, vroeg hij, hoe groot was de muis dan?

Een buitengewoon weekend gewenst door
Mark van de Veerdonk

Uit de krant

Uit de krant