De voorbereidingswerkzaamheden zijn inmiddels wel begonnen.
De voorbereidingswerkzaamheden zijn inmiddels wel begonnen.

Start azc in Van der Valk hangt af van onderhandelingen tussen gemeente en COA

Algemeen 3.067 keer gelezen

UDEN | Wanneer het Van der Valk hotel in Uden dienst gaat doen als azc is nog altijd niet bekend. Voor het zover is moeten de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente het eens worden over een veiligheidsplan. Daarnaast is het COA ook nog druk met ‘het bemensen en inrichten van het pand’.

He veiligheidsplan zou eigenlijk op donderdag 26 oktober in de commissie behandeld worden maar werd door het college van de agenda gehaald omdat de gemeente daarover nog in onderhandeling is met het COA. Burgemeester Donders legde uit dat er behalve het veiligheidsplan nog een reden is waarom de opvang nog niet open kan. “De andere kant is dat het COA zelf ook heel druk is met het bemensen en inrichten van het pand zoals dat voor hun nodig is”, aldus Donders. “Het COA is op heel veel plaatsen heel erg druk en de druk op het COA neemt alleen nog maar toe, dus zij hebben ook echt een probleem met bemensing. Het COA spreekt nu zelf al over half november, wellicht 1 december.”

Veiligheidsplan
Maar of de opvang dan open kan hangt dus ook af van het veiligheidsplan, wat onderdeel is van de onderhandelingen met het COA. In het veiligheidsplan wordt niet alleen gekeken naar de veiligheid op het terrein zelf maar ook in de omgeving. Donders: “Het veiligheidsplan gaat enerzijds over de bedrijfsvoering in het pand door het COA. Daar vinden wij wel wat van maar we gaan er niet over, tenzij het gaat over eisen van veiligheid in de zin van inrichting, brandveiligheid en dat soort zaken. Al die onderdelen samen, inclusief de inbreng van omwonenden, maakt onderdeel uit van het veiligheidsplan.”

Bespreking in de raad
Enkele commissieleden lieten weten graag mee te praten over het veiligheidsplan maar werden geconfronteerd met het feit dat dit toch echt een zaak van het college is. “Ik ga dat plan met u delen, maar het college stelt het vast”, aldus Donders. De commissie krijgt op een later moment nog de kans erover te spreken. Donders: “Het plan komt in ieder geval in de commissie, en als u het in de raad wilt agenderen kunt u dat doen.” Donders wilde geen termijn noemen binnen welke het plan verwacht kan worden: “Omdat we in onderhandeling zijn. Het is niet in het belang van de gemeente nu een termijn te noemen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant