Het Van der Valk Hotel.
Het Van der Valk Hotel.

Opvang asielzoekers Van der Valk hotel later dan 1 oktober

Algemeen 2.515 keer gelezen

UDEN | De tijdelijke opvang van de maximaal 300 asielzoekers in het Van der Valk hotel in Uden, gebeurt later dan de geplande datum van 1 oktober. Dat werd gisteren duidelijk tijdens de raadsvergadering van de gemeente Maashorst. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA blijkt meer tijd nodig te hebben voor het organiseren van de opvang.

Het COA zei volgens burgemeester Rianne Donders deze week voor het eerst dat ze denkt 1 oktober niet te halen. Eind oktober, begin november staat nu op de planning, maar zelfs 1 december of 1 januari wordt niet uitgesloten. “Het COA heeft tijd nodig om de zaak in te richten”, vertelde de burgemeester in de raadsvergadering van donderdag, waarin het tijdelijke asielzoekerscentrum aan de Rondweg op de agenda stond. “Maar ook al beginnen zij later, 1 oktober 2026 is wat mij betreft wel gewoon de uiterste datum, waarna het hotel moet worden teruggegeven aan Van der Valk.”

Kritisch over procedure
In de vergadering maakten onder anderen twee Udense inwoners gebruik van hun spraakrecht. Zij spraken hun onvrede en zorgen uit over de komst van het asielzoekerscentrum. De publieke tribune was goed gevuld met medestanders. Verschillende partijen lieten blijken kritisch te zijn over de procedure. Er werden vele vragen gesteld, omdat er nog veel onduidelijkheid heerst onder de raadsleden. “Is er gekeken naar verschillende plekken? Waar blijft het alternatief? Is er verkend waar we zelf kunnen bouwen of wat er aangekocht kan worden om aan de migratieopgave te voldoen?”, vraagt de SP zich af. De partij begrijpt de zorgen van omwonenden over de veiligheid wel. “De SP is ervan overtuigd dat wanneer de omgeving in vroeg stadium meegenomen was, de gemoederen heel anders waren geweest.” De partij neemt het college daarnaast kwalijk dat de gemeenteraad “door gebrekkig handelen buitenspel is gezet”. Onder meer FvD, Gewoon Uden en UdenPlus vulden dit standpunt aan. Cees Keizer zei namens die laatste partij in deze kwestie de transparantie en betrouwbaarheid naar de burgers en raad toe te missen.

Exacte groep nog niet bekend
Onder meer Gerhard Benneker van Voor De Dorpen gaf nam een ander standpunt in: “Wij vinden het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen om in onze regio asielzoekers op te vangen. We zijn een grote gemeente met 60.000, en hebben het hier over opvang 300 asielzoekers. Shame on you als je hier tegen bent. Dat bedoel ik niet persoonlijk, maar ik wil niet meegaan in het idee dat het in dit geval om alleenstaanden, of criminelen gaat, want ik weet niet welke groep er komt.” Wel benadrukte hij dat dit alles met zorgvuldigheid en op de juiste manier gerealiseerd moet worden. Meerdere partijen, waaronder Maashorst Vooruit en Jong Maashorst, spraken uit achter de opvang te staan, waarbij de veiligheid van de Udense inwoners volgens hen wel voorop moet blijven staan. Burgemeester Rianne Donders liet weten dat ze geen invloed heeft over wie er in de noodopvang zullen verblijven. “We kunnen wel onze wensen uitspreken, die we over zullen brengen. Ik kan niet uitsluiten dat er alleenstaande mannen of minderjarigen komen, of juist alleen gezinnen. Ook weet ik niet hoe lang ze blijven. Daarbij zal het een komen en gaan zijn. Het is aan het COA om dit goed te managen.” Eerder werd al gemeld dat de exacte groep asielzoekers die in het hotel zal worden ondergebracht, afhankelijk is van de instroom van asielzoekers in Ter Apel en de bezetting van andere locaties die mogelijk gesloten worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant