Het Van der Valk hotel in Uden, waar de asielzoekers opgevangen gaan worden.
Het Van der Valk hotel in Uden, waar de asielzoekers opgevangen gaan worden.

Tweede bijeenkomst noodopvang Uden neemt vragen en zorgen niet weg

Algemeen 1.535 keer gelezen

UDEN | Gisteravond vond een tweede informatiebijeenkomst plaats over de komst van het asielzoekerscentrum in hotel Van der Valk in Uden. Direct omwonenden, zo’n tachtig adressen, waren welkom om te komen luisteren naar de ontwikkelingen tot nu toe. Er bleek uiteindelijk niet veel nieuws te melden.

Gezien de magere opkomst hadden niet veel omwonenden gehoor gegeven aan de uitnodiging. Wel had zich buiten de ingang van het hotel ook nog een groep verzameld om hun ongenoegen over de komst van het noodopvang uit te spreken. Dit deden ze middels leuzen op borden en wat vuurwerk.

Veel vragen
Burgemeester Rianne Donders riep de genodigden gisteren op om al hun vragen op te schrijven en te deponeren in een daarvoor bestemde box. “We gaan alle vragen beantwoorden”, benadrukte ze, toen iemand hier zijn duidelijke twijfel over uitsprak. De aanwezigen hadden gehoopt al antwoorden te krijgen op eerder gestelde vragen tijdens de eerste informatiebijeenkomst in juli. “Daar zijn we nog heel druk mee bezig”, aldus Donders. Met een korte presentatie probeerde Fokke Osterthun, locatiemanager bij Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), al wat vraagtekens weg te nemen. Gezien dit voornamelijk algemene informatie bevatte, was dat niet het geval. De gemeente is volgens burgemeester Donders druk bezig met het veiligheidsplan. Hierin worden alle aspecten rond veiligheid op en rond het terrein geborgd. “We zijn ons bewust dat omwonenden overlast kunnen ervaren”, aldus Osterthun. “Ja, soms zit er een raddraaier tussen, maar die zullen we aanspreken. We zorgen voor 24 uur per dag beveiliging, en registreren incidenten. Daarnaast krijgen ze allemaal begeleiding in hun verblijf hier in de gemeente.” De genodigden kregen na de woordjes van het COA en de burgemeester de kans om met aanwezigen in gesprek te gaan, en naast schriftelijke vragen ook op die manier hun vragen te stellen.

Opgeschoven datum
Donderdag werd tijdens de raadsvergadering al duidelijk er een slag om de arm gehouden wordt wat betreft de datum van 1 oktober, wat de start van de opvang had moeten zijn. Dit lijkt een uitdaging te gaan worden, en de asielzoekers zullen dan ook pas minstens een maand later gehuisvest worden in het Udense hotel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant