Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf
BEDRIJVIG UDEN

'Dames: laat niks jou tegenhouden!'

Zakelijk 2.113 keer gelezen

Yesenia de Winter heeft een missie: ze wil zo veel mogelijk vrouwen staand laten plassen. Het product dat daarvoor moet gaan zorgen, is de UIXI, ofwel een hygiënische, discrete, comfortabele en herbruikbare plastuit.

Yesenia startte in september met haar webshop. "Toen een paar jaar geleden de basisschool van mijn dochter Gabriëla afbrandde, werden de lessen tijdelijk in noodlokalen gegeven. De toiletten waren daar zo vies… Ze hield haar plas op tot ze thuis was, met als gevolg dat ze in één jaar tijd drie keer blaasontsteking opliep. Dat was voor mij het moment om naar een oplossing te gaan zoeken."

Schoon en hygiënisch
De kartonnen plastuitjes vielen al snel af (niet comfortabel en slechts éénmalig te gebruiken), en de siliconenplasbuis was heel lastig te reinigen. Toen kwam Yesenia in Mexico de UIXI tegen. "UIXI komt van het werkwoord uixiar, dat in het Maya 'plassen' betekent. Je plaatst de UIXI door je ritsopening, duwt hem iets naar beneden en plassen maar! Ben je klaar? Dan trek je de UIXI zachtjes naar voren, waardoor je de eventuele laatste druppeltjes verwijdert. Met een wc-papiertje kun je de UIXI even afdrogen en klaar!"

Staand plassen
Dames in Yesenia's omgeving raakten al snel enthousiast, met haar dochter voorop. "Zij was het eerste meisje op haar school dat staand plaste", lacht Yesenia. "Op een festival, op vakantie, tijdens een fietstocht of wandeling: je kunt overal staand, discreet en hygiënisch plassen." Ook verschillende winkels, apotheken en zorginstellingen zijn geïnteresseerd. "Zelf heb ik de UIXI laatst meegenomen naar Festyland. De mannen keken verbaasd toen we in hun rij aansloten, maar achteraf kochten er heel veel een UIXI voor hun vriendin. Waar het heengaat? We hopen op een groot sneeuwbaleffect!"

Afbeelding

Uit de krant