Afbeelding

Jongeren in discussie over verkeersveiligheid

Verkeer en vervoer 94 keer gelezen
UDEN - De StreetTalk crew van stichting TeamAlert komt op zaterdag 25 juli gewapend met foto- en videocamera naar de kermis in Uden. De voorlichtingsmedewerkers gaan met jongeren in gesprek en laten vriendengroepen met elkaar discussiëren over verkeersveiligheidsstellingen. TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, maakt jongeren met StreetTalk bewust van de risico’s in het verkeer en de eigen verantwoordelijkheid die jongeren hierin hebben.

[image=312736]

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat beginnende bestuurders in Nederland een ruim vijf keer groter ongevalsrisico hebben dan ervaren bestuurders. Dit komt hoofdzakelijk door een gebrek aan rijervaring en het risicogedrag dat typerend is voor jongeren. Daarnaast blijkt dat er veel ernstige gewonden in het verkeer vallen onder 16- tot en met 24-jarigen. TeamAlert gaat daarom met StreetTalk naar verschillende evenementen in Nederland om jongeren bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer.

Video- en fototeam
TeamAlert is ervan overtuigd dat interactie met jongeren over verkeersveiligheid het meeste effect heeft. StreetTalk speelt hierop in door inzet van een video- en fototeam. Het StreetTalk videoteam benadert groepen vrienden, zij worden geconfronteerd met prikkelende vragen en stellingen over actuele onderwerpen rondom verkeersveiligheid. Vrienden gaan met elkaar in discussie over bijvoorbeeld de stelling: ‘Ik laat mijn smartphone in mijn tas als ik op de fiets zit’. Vervolgens proberen ze elkaar te overtuigen van hun mening. Gedurende de gesprekken wordt gewerkt aan een positieve sociale norm binnen de groep, het videoteam creëert een gemeenschappelijke betrokkenheid bij veilig verkeersgedrag.

Foto
Daarnaast zet het fototeam feestgangers op de gevoelige plaat. Zij bespreken de effecten van alcohol in het verkeer met de jongeren. Als de jongeren na afloop op de website van TeamAlert kijken, krijgen zij een verrassende foto te zien. Voor de foto wordt namelijk een speciale lens gebruikt, hierdoor lijkt het of de jongeren in een tunnelvisie zitten. De foto’s en video zijn na afloop van de kermis terug te vinden op http://www.teamalert.nl..

Uit de krant