Opladen van een elektrische auto.
Opladen van een elektrische auto.

Maashorst start proef met kabelgoot voor elektrisch laden

Verkeer en vervoer 1.205 keer gelezen

UDEN | Wie een elektrische auto heeft maar geen eigen oprit, kan alleen de auto laden bij een openbare laadpaal. Maashorst gaat nu een proef houden met het leggen van kabelgoten. Daarmee kunnen elektrisch-rijders zonder eigen oprit ook laden met een eigen oplaadpunt.

Wie een eigen oprit heeft, kan zijn of haar elektrische auto opladen vanaf een eigen oplaadpunt, en er zijn ook laadpunten op eigen parkeerterreinen, voor publiek toegankelijke laadpunten zoals bij kantoren. Om tot een dekkend netwerk van laadpalen te komen, doet Maashorst mee aan de collectieve aanbesteding publieke laadinfrastructuur met Vattenfall. Daar kunnen inwoners van Maashorst zelf een aanvraag indienen voor een laadpaal in de openbare ruimte.

Kabelgoot
Omdat laadkabels over het trottoir kunnen gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken, wordt gebruik gemaakt van een kabelgoot. Daarbij wordt de laadkabel in het stukje publieke ruimte in een goot weggewerkt. Dat er een kabelgoot wordt aangelegd, betekent overigens niet dat de eigenaar van de elektrische auto die parkeerplaats kan ‘claimen’, het blijft een openbare parkeerplaats. “We voeren de proef uit op een kleine schaal”, laat wethouder Jeroen van den Heuvel weten. “Want een kabelgoot geeft behoorlijk wat uitdagingen op het gebied van veiligheid, verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid en beheer. Dat moet allemaal goed geregeld zijn. Daar hebben we vooraf al goed naar gekeken, en na de proef doen we dat weer. Met dit onderzoek wordt duidelijk of een kabelgoot een waardevolle uitbreiding geeft van de laadmogelijkheden van inwoners zonder eigen oprit. Want daarmee kunnen we straks namelijk ook stappen zetten binnen de energietransitie; met de zogenoemde ‘batterij-op-wielen’ is immers een slimme afstemming mogelijk tussen aanbod en vraag van elektriciteit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant