Het ontwerp voor de kruising Lippstadtsingel/Velmolenweg.
Het ontwerp voor de kruising Lippstadtsingel/Velmolenweg. Foto: Henk Lunenburg

Geen vergunning nodig voor werkzaamheden N264, planning nog onduidelijk

Verkeer en vervoer 2.282 keer gelezen

UDEN | De provincie meldt dat de geplande werkzaamheden aan de N264/Lippstadtsingel door kunnen gaan. De start van de werkzaamheden werd vorige maand voor onbepaalde tijd stopgezet nadat bekend werd dat er eerst vastgesteld moest worden of er een Wnb(Wet natuurbescherming)-vergunning nodig is. Dit blijkt niet het geval te zijn omdat de provincie en aannemer met een aantal extra maatregelen ervoor kunnen zorgen dat de stikstofuitstoot van het project op Natura 2000-gebieden naar bijna 0 kan worden teruggebracht.

De werkzaamheden zouden volgens de originele planning voor het einde van maart beginnen. De provincie en BAM bekijken op dit moment of deze planning gevolgen ondervind van de oponthoud van de afgelopen vier weken. Er is al wel duidelijkheid over het kappen en verplanten van bomen langs de N264. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag 27 tot en met vrijdag 31 maart. “De werkzaamheden zullen plaatsvinden in de avond/nacht tussen 20.00 en 06.00. Het gaat om bomen langs het traject A50 tot en met de rotonde Velmolenweg”, aldus de provincie.

‘Schoner materieel’
De provincie licht toe hoe zij kunnen voorkomen dat er een Wnb-vergunning nodig is: “Samen met aannemer BAM en de ingenieursbureaus Witteveen+Bos & TAUW heeft de provincie gekeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat bij de werkzaamheden geen extra stikstof neerdaalt in de kwetsbare en beschermde Natura 2000-gebieden in de buurt. De maatregelen die we nemen om dit te halen zijn onder andere het gebruiken van nieuw, schoner (elektrisch) en efficiënter materieel.” Daarnaast stelt de provincie dat er tijdens de werkzaamheden nauwelijks omleidingen nodig zijn, waardoor er ook minder stikstoofuitstoot plaatsvindt buiten de grenzen van het project dan wanneer er meer omleidingen nodig zouden zijn.

Vergunningstop provincie
Afgelopen week was in het nieuws dat uit de zogenaamde Natuurdoelanalyses blijkt dat de natuur in de Brabantse Natura 2000-gebieden in slechte staat verkeert. De provincie licht toe: “Hierdoor zullen geen nieuwe Wnb-vergunningen meer afgegeven worden voor projecten waarbij extra stikstof neerkomt in deze gebieden. Projecten waarbij dit niet het geval is, kunnen wel gewoon uitgevoerd worden. Met de genoemde maatregelen blijkt dat er geen negatieve stikstofeffecten zijn en de werkzaamheden (aan de N264, red.) dus door kunnen en mogen gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant