Afbeelding

Nieuw Ujes leesplèngske: ‘Niet te vergelijken met ‘aap, noot, mies’

Historie 1.034 keer gelezen

UDEN | De werkgroep dialect van de Udense heemkundekring heeft in het verleden diverse boeken uitgebracht waarin het Ujes uiteraard een belangrijke rol speelde. Nu heeft de werkgroep een heel andere keuze gemaakt en met een aantal echte Udense woorden een uniek leesplankje samengesteld.

Het nieuwe leesplèngske is niet te vergelijken met het ouderwetse, gedateerde leesplankje met woorden zoals ‘aap, noot, mies’. Het is een kleurrijke, waterafstotende placemat geworden met achttien fraaie, gestileerde tekeningen en smeuïge woorden zoals ‘sèpkètje’ (katje van drop) en ‘krùtske’ (dennenappel). Het is vormgegeven door Arie Regterschot en Philip Jamlean.

Presentatie
De presentatie van het leesplankje vindt plaats op maandag 27 november tussen 14.00 uur en 16.00 uur in het Udens Heemhuis aan de Walterus Pijnenborghhof 34. Iedereen is bij deze presentatie welkom en de toegang is gratis. Het eerste exemplaar wordt deze middag uitgereikt aan de voorzitter van de werkgroep dialect, Chris van Haandel. Chris is al jarenlang bekend als samensteller en presentator van het Ujes diktee en is bijna altijd betrokken bij allerlei zaken waarin het Ujes een belangrijke rol speelt. Chris zal vóór de uitreiking van het eerste exemplaar een presentatie verzorgen over de totstandkoming van het leesplankje. Het leesplankje is te koop voor 2,50 euro, meteen na de presentatie in het Heemhuis. Daarna is deze verkrijgbaar bij Primera-Centrum, Bruna, het Toeristisch Informatiepunt in de bibliotheek en de Udense heemkundekring.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant