Jolanda Kleiss met een van haar paarden, Gioya. (foto: Ankh van Burk)
Jolanda Kleiss met een van haar paarden, Gioya. (foto: Ankh van Burk)

"De reactie van het paard is een boodschap aan jou"

Algemeen 347 keer gelezen

UDEN | Nu Aileen van een welverdiende vakantie geniet, mag ik haar rubriek 'Aileen doet' voor drie weken overnemen. Als kind waren paarden al mijn lievelingsdieren. Ik bewonderde hen vooral om hun schoonheid en ik tekende graag paarden. Op mijn werkkamer staat ook een zelfgeboetseerd beeldje van een paard. Een aantal jaren geleden las ik een boek over paarden, die therapeutisch ingezet kunnen worden, omdat paarden in staat zijn authentieke gevoelens van mensen te spiegelen. Onder leiding van natuurgeneeskundige Jolanda Kleiss mag ik dat zelf eens gaan ervaren.

Ik rij nieuwsgierig en lichtelijk nerveus naar de Zevenmorgenstraat, waar de stal Equizenz van Jolanda Kleiss staat. Bij een kopje koffie legt Jolanda mij uit wat de bijzondere kwaliteiten van het paard zijn, waardoor zij mensen kunnen helpen meer bij hun gevoel en intuïtie te komen.

Jolanda: "Een dier heeft bewustzijn, maar niet in de zin zoals wij. Dieren leven in het hier en nu. Paarden leven vanuit emotie. Paarden kunnen daarom jouw emoties oppikken en je een spiegel voorhouden zonder oordeel."

Over haar werkwijze met cliënten en paarden vertelt zij: "Ik verbind me met de cliënt en het paard en ik stem mij af op de vraag van de cliënt." Ik moet dus een vraag bedenken. Ik pak een kwestie, die mij nu bezighoudt. Ik wil graag creatief bezig zijn, maar kan er de tijd niet voor vinden. Dat frustreert me. Jolanda: "De vraag wordt dus: Hoe kan ik voor mezelf tijd en ruimte creëren voor mijn creativiteit."

We gaan naar buiten waar paard Fenna al klaarstaat. Jolanda leidt mij naar het midden van het veld en vraagt of ik daar goed sta en mij te concentreren op mijn vraag. Dan mag ik mij omdraaien naar Fenna, die op enige afstand van mij staat. "Probeer verbinding te maken met Fenna."

Dat lukt mij niet, Fenna blijft onbeweeglijk staan, ook als ik dichterbij kom. Ineens loopt Fenna in mijn richting, maar passeert mij en gaat staan grazen. "Wat zegt jou dat?" "Moet ik niet meer lak hebben aan 'verplichtingen' en meer mijn eigen zin doen?" "OK".

Dan komt Fenna van de andere kant op mij toe en duwt met haar hoofd tegen mijn hoofd, waardoor ik van mijn plek kom. "Wat betekent dat voor jou?" "Kom in beweging, ga doen wat je graag wil." "Prima", zegt Jolanda, "maar wie of wat belemmert jou om dat te doen?" Oei, het eerste wat te binnen schiet, is de conditionering die ik van mijn moeder meegekregen heb. 'Je moet vooral nuttig bezig zijn en je mag pas ontspannen als je al je taken klaar hebt'. "OK, zeg nu hardop: Word niet boos mam, dat ik mijn eigen weg kies." Ik vind dat een beetje vreemd, maar zeg het toch.

Jolanda: "Je moeder heeft een moeilijk leven gehad, kun je dat begrijpen en het haar vergeven?" Ja, dat kan ik wel. Ik zie het beeld voor me van een vrouw, die vierentwintig uur per dag in touw was voor haar grote gezin. Nu komen bij mij de emoties. Fenna komt op me af en slaat haar hals en hoofd om mij heen. "Ze komt je troosten", zegt Jolanda. Een bijzondere ervaring, die ik niet had verwacht en die mij ontroert! Het is duidelijk voor mij en ik voel, dat ik niet zomaar kan weglopen, maar Fenna, die me ineens zo nabij is, moet bedanken. Alsof Fenna dat aanvoelt, komt ze naar mij toe en legt weer haar hals en hoofd om mij heen.

Zelfs tot drie keer toe, waarbij ze zich een keer met trillende flank tegen mijn borstkas aandrukt. Jolanda geeft aan, dat zij deze sessie niet gaat nabespreken, "maar je zult merken, dat dit zijn uitwerking heeft. Ik spreek je daarom graag nog eens over een tijdje."

Meer informatie over paardentherapie: www.equizenz.nl.

Heb jij ook een unieke hobby, een bijzondere activiteit of een fantastisch beroep? Twijfel dan niet langer en stuur een mailtje naar redactie@udensweekblad.nl. Wie weet komt Aileen dan, na haar vakantie, wel bij jou langs!

Ankh van Burk.

Uit de krant