Afbeelding

Noodopvang Uden gaat 11 december open, rechter behandelt kort geding omwonenden

Algemeen 2.115 keer gelezen

UDEN | De gemeente verwacht dat het asielzoekerscentrum in het Van der Valk hotel op maandag 11 december open gaat voor asielzoekers. Dat maakte waarnemend burgemeester Rianne Donders vanochtend bekend, vlak voordat de rechter vanmiddag een kort geding (spoedprocedure) van omwonenden behandelt. Om de opvang nu mogelijk te maken heeft het college een gedoogbesluit genomen, daardoor hoeft men niet te wachten tot de vergunning rond is.

Het gedoogbesluit kon worden genomen omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Van der Valk inmiddels aan alle door het college gestelde voorwaarden hebben voldaan. Daarbij horen onder andere het veiligheidsplan (waarin afspraken zijn gemaakt over extra cameratoezicht, verlichting en controles door politie en boa’s), een brandveiligheidsverklaring en afspraken over kostencompensatie.

“Met het gedoogbesluit geven we aan niet te gaan handhaven op de strijdige bestemming”, vertelt burgemeester Donders. “De procedure voor toekenning van een vergunning is wel al ingezet, maar dit soort procedures duurt doorgaans minimaal enkele maanden. Vanwege de noodsituatie, en nu ook met het oog op de kou, willen we er met het gedoogbesluit voor zorgen dat mensen hier nu al goed opgevangen kunnen worden.” Of de noodopvang meteen vol zit of dat er eerst een kleinere groep arriveert kan de burgemeester niet zeggen, ‘dat is aan het COA’. Wanneer de vergunning rond is zal deze een tijdelijke ontheffing van de hotelbestemming geven tot 1 oktober 2026. Donders benadrukt dat daarna de hotelfunctie dus weer wordt hersteld.

Voordat de opvang opengaat behandelt de rechter vanmiddag nog een kort geding van omwonenden. Dat gaat er onder andere over dat er dus nog geen vergunning is afgegeven, iets wat wat volgens de gemeente dankzij het gedoogbesluit dus geen probleem is. Burgemeester Donders leek erin te geloven dat de opvang door kan gaan: “Ik heb er vertrouwen in dat de weg die we hebben afgelegd zorgvuldig hebben belopen. Het is nu aan de rechter.”

De gemeente organiseert nog twee bijeenkomsten voor omwonenden waarbij ook gemeenteraadsleden aanwezig kunnen zijn. Verder organiseert het COA twee inloopmomenten waarop belangstellenden een kijkje kunnen komen nemen in het de noodopvang. Deze inloopmomenten zijn op donderdag 7 december van 17.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 9 december van 12.00 tot 14.00 uur. Deelnemers worden dan in kleine groepjes rondgeleid, je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant