Er zijn inmiddels al extra hekken geplaatst om het gebouw.
Er zijn inmiddels al extra hekken geplaatst om het gebouw.

Extra cameratoezicht en verlichting AZC Uden: ‘Zorgen omwonenden serieus genomen’

Algemeen 1.839 keer gelezen

UDEN | Met extra camera’s, verlichting en controles wil de gemeente Maashorst eventuele overlast van de aanstaande asielzoekersopvang in het Van der Valk Hotel voorkomen. Gisteren werd het veiligheidsplan door het college vastgesteld. Na gesprekken met omwonenden, die daarin hun zorgen en onvrede uitten over de komst van het AZC, zijn er onder meer een aantal preventieve maatregelen genomen, zoals extra cameratoezicht in de fietstunnel onder de Rondweg, nabij rotonde Bernhoven.

Ook bij de entree van de opvang en op het Foodcourt worden extra camera’s geplaatst. Er komt meer verlichting op de loop- en fietsbrug over de Rondweg en in de Handwijzerstraat. Er wordt een nieuw pad aangelegd voor voetgangers richting de Nistelrodeseweg en de looppoort tussen de Handwijzerstraat en het terrein van de opvang wordt afgesloten. Daarnaast worden er extra controles uitgevoerd door boa’s en de politie op aandachtslocaties, waaronder ook het Foodcourt, maar ook de bushaltes bij het ziekenhuis, winkels in de buurt en het centrum. Dit om eventuele overlast te voorkomen. Daarnaast worden straatcoaches ingezet die mensen aanspreken op ongewenst gedrag. “Nee, er komt geen extra beveiliging bij elke winkel in het centrum”, benadrukt Donders. “Dat zou raar zijn, daarmee zouden we al aannemen dat het opeens gevaarlijk gaat worden.” En daar is volgens haar vooraf gezien weinig reden toe.

Omwonenden
In het veiligheidsplan zijn alle afspraken vastgelegd die nodig zijn om de leefbaarheid en veiligheid te borgen voor zowel omwonenden als de asielzoekers zelf. Donders: “We hebben de zorgen van de omwonenden heel serieus genomen en goed geluisterd. We hebben ons best gedaan om zo goed mogelijk te vertalen wat zij hebben ingebracht. Er zijn veel gesprekken met emoties gevoerd, maar altijd met een goed einde. Er is ook begrip voor dingen die we niet kunnen realiseren.” Ze doelt daarmee op de wens van omwonenden om extra verlichting te plaatsen op de nabijgelegen plek met natuur en bos, waar dat vanwege die natuur niet mag. Ze begrijpt de zorgen en kritiek van de omwonenden goed. “Op deze plek is de omwonenden al veel overkomen. Het Foodcourt, het ziekenhuis, het hotel, en nu het AZC. Het is belangrijk en opdracht aan de gemeente om het vertrouwen in de (lokale) overheid terug te winnen.”

Begin december wellicht open
De burgemeester geeft aan ervan uit te gaan dat het AZC begin december open gaat, maar houdt nog altijd een slag om de arm. “Dit zit ‘m vooral in de bezetting van personeel bij COA. Ook hier is er een tekort aan personeel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant