Afbeelding

‘De leuke en de minder leuke dingen, we doen altijd alles samen’

Human Interest 1.007 keer gelezen

VOLKEL | Het echtpaar Harrie en Annie van den Berg - Van Kessel was op 1 mei 60 jaar getrouwd.

door Henk Lunenburg

Annie is op 6 februari 1943 geboren op de oude hei in Vorstenbosch in een gezin van tien kinderen. Haar ouders hadden een boerenbedrijf. Het werk werd door haar vader en de oudste kinderen gedaan. Op de dag dat Annie geboren werd kwam met een vreslijke klap tegenover hun huis een V1 in de wei terecht. Direct daarna werd Annie geboren. “Mijn moeder vertelde later altijd: ‘Ons Annie is met de V1 meegekomen’”, zegt Annie. Ze  had een fijne jeugd en ging in Vorstenbosch naar de lagere school. Daarna volgde 2 jaar de huishoudschool en vervolgens ging ze intern naar het ziekenhuis in Veghel om verpleegster te worden. Na een paar jaar moest ze om gezondheidsreden stoppen en werkte ze als hulp in de huishouding bij mensen thuis en ook een poosje op de Ambachtsschool.

Harrie zag op 27 juni 1939 voor het eerst het levenslicht in Odiliapeel op de Oude Dijk. Zijn ouders woonden in een Gemeenteboerderij en ze kregen twaalf kinderen. Boeren uit de omgeving brachten jong vee naar de boerderij. Vanuit de boerderij werd het werk voor de ontginning geregeld. De vader van Harrie was daarvan bedrijfsleider. Harrie zat in Odiliapeel op lagere school. In 1949 verhuizen ze naar de Kleuter in Uden. Harrie: “Ik ging in Volkel naar de lagere school, en daarna naar de Land- en Tuinbouwschool in Uden. Hierna volgde ik diverse cursussen. Het werk op de boerderij deed ik samen met mijn moeder tot ik in militaire dienst moest. Ik kwam niet in aanmerking voor vrijstelling.” Zijn diensttijd bracht hij voornamelijk door als muzikant. Hij kwam op bij ‘De Jagertjes’ in Vucht. Veertig personen moesten een proef afleggen voor de taptoe in Delft. Hij was 1,5 jaar lid van de Militair kapel het Jachthorencorps. Na zijn diensttijd was hij 1,5 jaar chauffeur op veetransport en 19 jaar bij van Grinsven op meubeltransport. Daarna was hij logistiek manager bij Hartman in Helmond.

Elk weekend gingen Annie en Harrie ergens dansen, zij met haar vriendinnen en hij met een groepje vrienden. Zo kwamen ze elkaar voor het eerst tegen in een danstent in Mariaheide. “Ik en een vriend hadden beiden onze zinnen gezet op Annie”, herinnert Harrie zich. “Ik won en mijn vriend nam genoegen met een vriendin van Annie.” Na een verkeringstijd van 3 jaar trouwden ze op 10 april 1964 voor de wet in Uden en op 1 mei voor de kerk in Vorstenbosch. Ze gingen in het achterhuis van de oude boerderij van Harrie’s vader wonen, die daar na de dood van zijn moeder was achtergebleven met twaalf kinderen. Tot het overlijden van zijn vader heeft hij hem geholpen op de boerderij. Annie werkte 18 jaar bij Thuiszorg Pantein. De boerderij werd later overgenomen door een broer en zus, Harrie’s vader verhuisde naar de Bitswijk. In 1968 kochten Harrie en Annie grond in Volkel en bouwden met familie het huis waar ze nu nog in wonen. Omdat ze bijna alles in eigen beheer wilde doen konden ze er pas in 1970 gaan wonen.

Annie en Harrie hebben geen kinderen, maar altijd alles samen gedaan. “We houden van fietsen en eropuit trekken. We kampeerden met een tent in onder andere Frankrijk en Spanje, trokken met onze caravan door heel Europa. We fietsten er vele kilometers en trokken verder als we de omgeving gezien hadden.” Ter gelegenheid van hun 40-jarig huwelijk zijn ze 6 weken rondgetrokken. Eenmaal thuis genieten ze van werken in hun tuin en de groentetuin. Harrie is nu al 67 jaar lid van de harmonie, daar heeft hij 60 jaar de Bariton bespeeld. Maar hij deed meer: hij bouwde met de ‘oude garde’ het Muziekhuis, haalde oud papier op, zat in het bestuur, zocht sponsoren en gaf opleidingen. 2 jaar geleden werd hij daarvoor gehuldigd. Annie zat in het bestuur van de buurtvereniging en deed hand- en spandiensten bij de Harmonie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant