Niels, spelend op de oude knopaccordeon van zijn opa. (foto: Henk Lunenburg)
Niels, spelend op de oude knopaccordeon van zijn opa. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

Niels Swinkels is Verdienstelijk Udenaar 2023: ‘Ik wil graag de mensen blijven vermaken met muziek’

Human Interest 3.073 keer gelezen

UDEN | De Knoerissen hebben Niels Swinkels uitgeroepen tot Verdienstelijk Udenaar van 2023. Niet gek, als je weet wat hij (al jaren) allemaal voor en in de Udense gemeenschap doet. Wij gaan met hem in gesprek.

door Henk Lunenburg

Niels is geboren op 9 november 1980 in de Tamboerijnstraat in Uden. Zijn moeder zorgde dat het huishouden op rolletjes liep en zijn vader was huisschilder. Niels heeft één zus: Inge. Het basisonderwijs volgde hij op de Bitswijkschool. Daarna ging hij naar MAVO De Maerle in Uden en naar MBO De Leijgraaf in Veghel. Na een jaar PABO ging hij aan de slag als onderwijsassistent op de Meent. Nu staat hij op de Klimboom voor de klas. Niels is sinds kort verhuisd van Uden-Zuid naar een mooi appartement in het centrum van Uden. In zijn vensterbank pronkt een aandenken aan de oude Markthal.

Wanneer is je interesse voor muziek ontstaan?
“Ik maakte snel vrienden op school en in de buurt waar ik woonde, sporten was niet mijn hobby. In mijn middelbare schooltijd heb ik wel munten verzameld. Op de basisschool, ik zal ongeveer 9 jaar zijn geweest, begon ik met accordeon spelen. Ik kon geen noten lezen, maar als ik iets hoorde, kon ik het ook meteen spelen. Dat zit in de genen die ik van mijn opa heb geërfd, hij speelde ook alles op een knop-accordeon zonder bladmuziek. Ik heb dat nooit zelf gehoord of gezien; alleen op oude foto’s. Zijn knopaccordeon heb ik als aandenken en ik speel er soms nog even op.”

Hoe kwam je bij de Knoerissen terecht?
“Ik was 10 jaar oud toen ik bij de Jeugdhofkapel kwam en speelde de grote trom. Dirk Koenen werd toen al gauw mijn beste vriend. Na de jeugdhofkapel gingen we beiden naar de grote Hofkapel. Na 16 jaar stopte ik maar Dirk speelt er nog steeds. In de Hofkapel spelen allemaal goede jonge muzikanten waar het plezier maken vanaf spat. Tweemaal won ik met het duo Jut en Jul het roemruchte Knorfestival. Tegenwoordig kruip ik tijdens de presentatie van Op Volle Knoeren in de huid van Giel Montagne.”

Hoe kwam je bij de liederentafel terecht?
“De liederentafel is op gericht door Riky Beks en Gerard Dortmans, ze begonnen destijds in Herberg In’t Groenewoud. In het begin deed Gerard dat allemaal alleen. Hij nam het geluid mee, en zelfs de hangtafels en krukken. Het was een groot succes, ik ging daar regelmatig kijken en speelde regelmatig mee. Toen het drukker werd, verhuisden we naar Eigen Herd. Daar ging ons pap mee drummen. 21 jaar lang vormden Gerard en ik een accordeon-duo. Ik noemde hem mijn muzikale opa. Gerard heeft mij geleerd om naast het spelen ook te entertainen. Hij zei: “Wij kunnen speulen, zingen en proate, en da proate is nog belangrijker dan muziek maken”. We hebben samen vele optredens verzorgd tijdens carnaval, op bruiloften en partijtjes. Gerard was altijd de leaderman tot hij het stokje aan mij over gaf. Helaas hebben we in maart 2020 afscheid van Gerard moeten nemen, hij overleed in Groningen ten gevolge van corona. Telefonisch nam hij afscheid van zijn naasten, en ook van mij. Tijdens de afscheidsdienst bij Naat Piek heb ik naast zijn kist op de accordeon gespeeld. De muzikanten van de Udense Liederentafel in Eigen Herd zijn nu Herman Nederhof en ik. Beiden met accordeon en zang en Tim Tichelaar op drums. Hij volgde ons pap op die ruim 7 jaar de drummer was.”

Aan het einde van het concert heb ik de hand van Gerard op mijn schouder gevoeld

Je bent ook vaak in de Petruskerk te vinden.
“Jazeker, ik ben hulpkoster en misdienaar in de Petruskerk en jaarlijks organiseer ik de openluchtmis op 15 augustus. Sinds 2 jaar heb ik samen met Wim Du Maine heel tevreden de kerststal in de kerk opgebouwd. Maar tijdens de coronaperiode mochten de mensen niet massaal bijeenkomen. Dat was heel eng, iedereen had behoefte aan contact. Vlak voor het Paasweekend dacht ik aan het afscheidstelefoontje van Gerard Dortmans. Hij zei toen: “Ga iets doen wat nog niemand gedaan heeft”. Ik begreep hem toen nog niet, maar al snel volgde het idee om een heleboel Udenaren een hart onder de riem te steken. Een speciaal paasconcert van twee personen vanuit de toren van de Petrus kerk. Ik vroeg toestemming aan pastoor John van de Laar en zorgde persoonlijk voor het opstellen en het naar boven sjouwen van de apparatuur in de hoge toren. Christa van de Langenberg met haar saxofoon en ik met mijn accordeon klommen via de smalle trapjes naar boven om van grote hoogte een concert te geven. De muziek varieerde van Sound of Silence tot het Ujes Volkslied. Een uur lang was er iets te genieten voor de honderden mensen die zich rond de kerk hadden verzameld. Aan het einde van het concert heb ik de hand van Gerard op mijn schouder gevoeld, als goedkeuring. Tijdens de eerste coronaperiode heb ik dertien bekenden verloren. Ik ben blij dat we nu weer mogen samenkomen. En dan moet carnaval nog komen!”


Verdienstelijke Udenaar
Want ja, Niels doelt op zijn uitroeping tot Verdienstelijk Udenaar van dit jaar. De Udense carnavalsvereniging vertelde het volgende over de keuze voor hem: ‘Jij bent zeker geen onbekende in Uden, jij zet je al jaren in voor de Udense gemeenschap en de Petruskerk. Je bent bestuurslid van het Knekelhuisje en stond tijdens de renovatie op de steigers. In onze partnergemeente Lippstadt word je gewaardeerd en ben je Ehren Mitglied Lippstadter Schützverein 4e Kompanie. Bij CS. De Knoerissen speelde je in de Jeugdhofkapel en de Hofkapel. Je was presentator van Jeugd Knorfestival en Op Volle Knoeren. Dit is slechts een beknopte opsomming van jouw CV, want overal waar mensen samenkomen zorg jij voor saamhorigheid en een aangename sfeer. Daarom vindt de CS de Knoerissen het een eer om jou tijdens het Seniorenmatinee (voorheen 60+ zitting) op zondag 5 februari het ereschild en een prachtig beeldje van kunstenaar Ton Jansen te overhandigen.’


Wat was je reactie?
“Ik was zeer verrast toen de commissie mij dit kwam vertellen. Nadat ik de lijst van mijn ontzagwekkende voorgangers had bekeken, voel ik mij zeer vereerd dat mijn naam aan deze lijst ‘grootheden’ wordt toegevoegd.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik wil graag de mensen blijven vermaken met muziek. Of dit nu in de kerk, tijdens carnaval of bij een liederentafel is. Dit jaar willen we met enkele jonge, actieve parochianen in de Petruskerk het Kerstconcert verzorgen en uitvoeren. Daar heb ik zelfs nu al écht zin in.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant