Werkzaamheden op de natuurbegraafplaats.
Werkzaamheden op de natuurbegraafplaats.

Stichting blijft strijden tegen de natuurbegraafplaats in Schaijk

Algemeen 262 keer gelezen

SCHAIJK | "De natuurbegraafplaats Maashorst tast de natuur aan", dat vindt Stichting Fransebaan.

In Schaijk wordt door Natuurbegraven Nederland een natuurbegraafplaats aangelegd. "Wij ontwikkelen een natuurgebied waar ook mensen begraven kunnen worden. De natuur gaat ons aan het hart en ik ben er ook van overtuigd dat we natuurwaarde aan het gebied toevoegen", aldus Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland. Maar daar is Jos Verhoeven, voorzitter van Stichting Fransebaan, het niet mee eens. "Hele stukken bos worden weggehaald. De natuur wordt op een verschrikkelijke manier overhoop gehaald."

De stichting heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd om de komst van de natuurbegraafplaats tegen te houden. Ze gingen zelfs naar de Raad van State, maar niet met het gewenste resultaat. 

Op de natuurbegraafplaats kunnen mensen hun laatste rustplaats kiezen in de natuur. Daarvoor wordt het gebied nu opnieuw ingericht. In het gebied leven veel dassen en volgens Verhoeven wordt hun territorium ernstig aangetast. Van Boekel ontkent dit. "We hebben het gebied goed laten onderzoeken door ecologen om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk schade aanrichten."

Over een paar maanden moet het gebied af zijn.

Lees meer in het Udens Weekblad van vrijdag. 

Uit de krant