Gezellige sfeer tijdens het ziekentriduüm een paar jaar geleden.
Gezellige sfeer tijdens het ziekentriduüm een paar jaar geleden.

‘Je hoeft niet ziek te zijn om deel te nemen aan ziekentriduüm’

Algemeen 3 keer gelezen

UDEN | Op donderdag 1 september vindt in de Kruisherenkapel weer een ontmoetingsdag plaats, ook wel bekend als het ziekentriduüm. Deze dag werd in Uden voor de eerste keer in 1939 gehouden, en na 2 jaar stilstand door corona is het op 1 september tijd voor de 83e editie. Eén verschil: het is dit jaar maar één dag in plaats van de traditionele drie dagen.

Het ziekentriduüm was er vroeger nog echt voor de zieken. Omdat er toen veel minder hulp- en vervoersmiddelen waren, kwamen zieken nergens. Maar in 1952 zijn ze naar de Kruisheren gegaan. Wie een auto had, hielp mee om de zieken naar de kapel te vervoeren. Voor in de kruisherenkapel waren brancards neergezet voor de zieken en waren er speciale stoelen voor andere zieken. Inmiddels noemt medeorganisator Henri van Maasakkers de bijeenkomst liever een ontmoetingsdag. “Je hoeft niet ziek te zijn, al denken dat veel mensen. Het is voor iedereen. Het is een dag van ontmoeting, bezinning en ontspanning.” Door de jaren heen verhuisde het ziekentriduüm van de Kruisherenkapel, de Schalm, de Schouw en naar Terra Victa in Odiliapeel. Nu vindt de samenkomst weer plaats in de Kruisherenkapel. De dag begint vanaf 09.00 uur en wordt om 16.30 uur afgesloten. Gedurende de dag is er onder meer een Eucharistieviering met het Caeciliakoor uit Zeeland, voorgegaan door pastoor John van de Laar, en een inleiding van Bisschop Hurkmans. Ook is er tijd voor gezellige pauzes met een drankje, een diner en muziek.

Aanmelden
De kosten voor deelname zijn 15 euro, inclusief driegangendiner, koffie, thee en frisdrank. Aanmelden kan via de organisatie: Dora van der Wijst (0413 26 86 84) of Henri van Maasakkers (06 17 00 55 42).

Uit de krant

Uit de krant