Afbeelding
Foto:

Jachthondenwedstrijd in Boekel

zaterdag 15 oktober 2022 10:00 t/m 15:00

Een jager zonder een jachthond is als een chauffeur zonder auto. De jachthond is onmisbaar voor het opsporen en apporteren van wild. Het is niet netjes (weidelijk in jagerstermen) om aangeschoten wild aan het lot over te laten. Daarom is het belangrijk dat de jager een goed getrainde jachthond heeft.

Een jachthond heeft aangeboren talenten die hem geschikt maken voor de jacht. Maar deze talenten moeten wel gestimuleerd en in goede banen geleid worden. Dit opleiden tot een goede jachthond kost de gemiddelde voorjager (zo heet de “baas” van een jachthond) ongeveer een jaar.
Natuurlijk vind elke voorjager dat zijn eigen hond de beste hond is. Om die reden zijn er ooit  jachthonden-proeven bedacht. Deze proeven variëren van netjes naast de baas lopen tot dood wild opsporen in het bos aan de overkant van water en dit wild onbeschadigd afgeven aan de voorjager. Let wel, de hond krijgt maar één commando, de rest moet ie zelf doen. De jachthond moet dus zowel goed onder appèl kunnen werken, – als zelfstandig kunnen werken. Dit samenspel tussen jachthond en voorjager is het mooie aan deze proeven.

Bij een jachthondenwedstrijd moet de hond acht proeven doen. Voor elke proef krijgt de hond punten. Als de voorjager voor elke proef een voldoende haalt heeft hij een B-diploma. Diegene met de meeste punten wint de jachthondenwedstrijd.

Op 15 oktober is er een jachthondenwedstrijd op het terrein van het Boekels Ven (aan de Peelstraat). Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen. De toegang is gratis.
Heb je zelf een getrainde jachthond en heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mail naar:

jachthondenverenigingtven@gmail.com

Namens een deelnemer

Gegevens:
Datum: 15 oktober 2022
Plaats, Boekels Ven, Peelstraat 28, Boekel
Tijd: van 10:00 tot ongeveer 15:00
Toegang gratis.