De jury van de verkiezing. V.l.n.r: Marc van Erven, Sjoerd Mossou, Bas Nijhuis en Franca Overtoom.
De jury van de verkiezing. V.l.n.r: Marc van Erven, Sjoerd Mossou, Bas Nijhuis en Franca Overtoom.

Luca (16) uit Maashorst maakt kans op titel ‘Amateurscheidsrechter van het Jaar’

Voetbal 985 keer gelezen

UDEN | De nog maar 16-jarige amateurscheidsrechter Luca van der Wijst uit Maashorst is één van de drie scheidsrechters die onze provincie vertegenwoordigen tijdens de eindfase van de landelijke Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing 2023. Samen met Piet van Montfort (82) uit Bergeijk en Maud Vervoordeldonk (17) uit Someren kreeg hij de meeste stemmen van alle genomineerden uit de provincie. De officiële ontknoping van de verkiezing vindt plaats op 6 januari op de KNVB Campus in Zeist. 

In totaal zijn er ruim 1300 (assistent-)scheidsrechters genomineerd. Van de twaalf provinciewinnaars per categorie gaan uiteindelijk op basis van een motivatiebrief vier (assistent-)scheidsrechters door naar de halve finale. De halvefinalisten krijgen een waarnemer van de KNVB op bezoek, die de (assistent-)scheidsrechters ook in de praktijk beoordeelt op kunde én vaardigheden op het gebied van fairplay.

Vrouwelijke scheidsrechters
Ter bevordering van het aantal vrouwelijke scheidsrechters zijn er voor het eerst ook twee categorieën voor vrouwelijke scheidsrechters opgenomen in de verkiezing. Uit acht verschillende provincies zijn er tientallen aanmeldingen ontvangen. Jurylid en assistent-scheidsrechter Franca Overtoom: “Het is mooi om te zien dat er ook vrouwelijke scheidsrechter zijn die zich tijdens deze editie hebben aangemeld voor de verkiezing en we hopen dat dit aantal de komende jaren toeneemt. Ook voor vrouwen met een droom om te fluiten is het belangrijk om deze na te jagen.”

Jury
De verkiezing kent op 6 januari zijn hoogtepunt tijdens de Dag van de FairPlay, een vakinhoudelijke middag voor (assistent-)scheidsrechters en scheidsrechterscoördinatoren gericht op actuele ontwikkelingen en persoonlijke groei. De finalisten worden tijdens deze dag aan de tand gevoeld door de vakjury bestaande uit Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG Nederland) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist, columnist en schrijver). Zij kiezen de winnaars uit de categorie KNVB- scheidsrechter, verenigingsscheidsrechter en talent van het jaar. De uiteindelijke winnaars krijgen tijdens de Dag van de FairPlay de award voor Scheidsrechter van het Jaar uitgereikt. Jurylid en scheidsrechter Bas Nijhuis: “Met deze verkiezing vragen wij aandacht voor amateurscheidsrechters en het belang van FairPlay op de Nederlandse voetbalvelden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant