Aan de start op het zand voor de achtervolgingswedstrijd.
Aan de start op het zand voor de achtervolgingswedstrijd.

Langlaufwedstrijd HCN Bedafloppet door Bedafse Bergen

Overige sport 101 keer gelezen

UDEN | Op het terrein en in de omgeving van Langlaufvereniging Bedaf werd op 18 voor de vijfde keer de HCN Bedafloppet gehouden. Een klassieke langlaufwedstrijd die bestaat uit een sprint proloog op de borstelbaan en daarna een achtervolgingswedstrijd in het zand en de heuvels van de Bedafse Bergen. Deze combinatie is daardoor zwaar maar zeker de moeite waard.

De Bedafloppet is onderdeel van de HCN. De Holland Cup Noords. Een serie van wedstrijden met langlaufen en rolsskiën in binnen en buitenland, waar men ieder jaar punten kan vergaren voor een overall kampioenschap. De vrijwilligers zorgden ondertussen met man en macht ervoor dat de deelnemers aan niks ontbrak. Het parcours werd in de tijd tussen de twee wedstrijden op tijd omgebouwd, de tijdrit op de baan en de achtervolgingswedstrijd op de zandduinen van Bedaf. Warme dranken, broodjes worst en soep namen gretig aftrek en gaven iedereen weer de energie om top prestaties te leveren.

De weergoden maakten het spannend. Een prachtige rode zonsopgang gaf wel een schitterende maar subtiele hint wat het zou kunnen worden. Werd er meer vocht geproduceerd door de zwetende atleten of door de wolken? Het werd een subtiele mix die weer technisch gezien alleen echt roet in het eten gooide na afloop zodat de prijsuitreiking verplaatste naar een zeer knusse binnenruimte. Voordeel van de regen was wel dat zowel de baan als het zand daardoor wat sneller was. Nat zand zorgt er namelijk dat het wat gladder glijd. En elke meter ‘gratis glijden’ is dankbaar meegepakt door de deelnemers.

Inde categorie jeugd kwam als eerste Helmer Hooijbergh aan start, die dit jaar voor het eerst mee deed en een scherpe tijd neer zette. Die leverde hem met een prima ronde in het zand een 1e plaats op. Bij de Special Olympics klasse kwamen de kanjers van de WSG net als andere jaren weer over de loipes gespurt. Dat leverde voor Pim van de Laar de 1ste plek op. Op de voet gevolgd door Dave van de Louw en Huub van der Wielen voor de 2de en 3de plaats.

De Recreanten klasse bestaat uit één ronde baan en één ronde zand, en was voor Wim Ketelaars de categorie die hem een 1e plek opleverde. De dames hadden een voortreffelijke 1e Ann Ketelaars, 2e Arlieke Teunisse en 3e Tineke Robijns verdeling.

In de Breedtesport over twee rondes kunststof en twee rondes zand wedstrijd ging bij de heren Cor Kersten overtuigend er met de 1e plek vandoor. De 2e plek was voor de immer enthousiaste Fred de Jong.

Bij de dames Ineke Tiemeijer-Haarhuis die in een soepele techniek naar de 1ste plek langlaufte en even daarachter Ria van den Hurk. En dit jaar in een goed gevulde wedstrijd klasse over vier ronden baan en vier ronden zand, was het Bart Niesten die met een mooie versnelling en lichtvoetig over het zand de 1e plek veroverde op 2e plek verdediger Peter Aarden. Remy Hofmeijer volgde niet veel later voor de 3e plek.

Anna Chernilovskaya deed voor het eerst mee. Desondanks maakte ze met veel krachtsvertoon duidelijk dat ze deze tak van langlaufsport ook beheerst en pakt een prachtige 1e plek. 2e voor Marlous Voorhout. En de 3e plek Mariette van Hooff.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de wedstrijd, of je hebt ook zin om te leren langlaufen of mee te trainen, kijk dan op de website bedaf.nu. Hier vindt je de foto’s en het wedstrijdverslag en de informatie van de Bedafloppet. De jaarlijkse Bedafloppet wordt op de derde zaterdag van november gehouden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant