Afbeelding

'De zonnepanelen verdienen alleen maar centjes voor het baasje'

Zakelijk 247 keer gelezen

VEGHEL | John Rijneveen (58) huurt al 26 jaar samen met zijn vrouw een woning op de Koekoeksdonk in Veghel. In samenspraak met woningcorporatie Area liet John op 16 februari van dit jaar tien zonnepanelen plaatsen op het dak van zijn huis. 'Ik ben giga-enthousiast.'

Vol trots tovert John zijn smartphone tevoorschijn om te laten zien hoeveel kilowattuur en CO2 hij al heeft bespaard. "Via een prachtige en gebruiksvriendelijke app op je telefoon, tablet of nog uitgebreider op je computer kun je alles heel eenvoudig bijhouden. Het is een leuke bezigheid geworden. Bovendien kan ik met de app controleren of alles werkt. Hartstikke leuk", vertelt John enthousiast. De applicatie is zo opgebouwd dat ook mensen die wat minder begaafd zijn met de smartphone, tablet of computer er mee overweg kunnen.

Portemonnee
John is heel eerlijk over zijn beweegredenen om de zonnepanelen te laten plaatsen. "Het uitgangspunt is winst maken, we blijven Nederlanders", lacht hij. "Tot nu toe heb ik 212 euro en 54 cent bespaard. Dat zie ik allemaal op mijn app. Maar gemiddeld genomen bespaar ik zo'n 25 euro per maand. Bij de panelen hoort een huurverhoging van Area van 18.50 euro. Die verhoging gaat overigens pas in als alles werkt. Per maand hou ik dus meer over dan dat ik kwijt ben aan huurverhoging. Ideaal."
Toch is dat niet de enige winst die John boekt. "Ik sla twee vliegen in één klap. Ik maak en winst in mijn portemonnee en de leefomgeving wordt verbeterd. Het gebruik van zonne-energie is namelijk beter voor het milieu."

Handige tips
De 58-jarige Veghelaar heeft altijd getracht om milieuvervuiling tegen te gaan. "Ik ben geen freak, maar je wordt vanzelf steeds enthousiaster. Alle kleine beetjes helpen en op ten duur wordt het steeds meer. Met de zonnepanelen bespaar ik veel energie en CO2. Ik ben giga-enthousiast over die panelen. Ik roep iedereen op om mee te doen. Ook officiële instellingen met grote kantoren." Daarop aansluitend is er een energiecoach van Area op bezoek geweest bij John en zijn vrouw. Een energiecoach geeft tips over hoe mensen in huis zelf energie kunnen besparen. John ervoer het bezoek van de coach als zeer prettig. "Het zijn handige tips waar veel mensen niet direct aandenken. De televisie uitzetten in plaats van op stand-by. Alleen gebruik maken van LED-producten. Het watergebruik goed in de gaten houden. Kort douchen bijvoorbeeld. Wij kregen een zandlopertje om de tijd in de gaten te houden. Daarnaast kun je ook energie uit water halen. Ook is het wijs om op tijd de apparatuur te vervangen." De energiecoach werd gratis aangeboden door Area. "Het is fijn als er iemand even meekijkt. We hebben samen een rondje door het huis gelopen en de energiecoach heeft ons tips gegeven waar je echt iets mee kon", vertelt John.

Kopje soep
Het aanleggen van de zonnepanelen is binnen no-time gebeurd. Van overlast is geen sprake, vertelt John. "Je hebt er zelf geen omkijken naar. Binnen een halve dag is het geregeld en zijn de panelen klaar voor gebruik. Het is hier keurig netjes afgewerkt en wij hebben er zelf helemaal niets aan hoeven doen. Het heeft ons hoogstens een bakje koffie en een kopje soep gekost", lacht John.
Aanpassingen aan de woning waren niet nodig. "Nee joh. Het ging eigenlijk allemaal vanzelf. Het is niet zo dat je je hele huis overhoop moet halen. Van de panelen zelf heeft overigens niemand last. Die zitten op het dak aan de achterkant van onze woning." Ook de storm van afgelopen week heeft niet gezorgd voor overlast. "De panelen zitten muurvast."

'Geen klachten'
John heeft, voordat hij de panelen liet plaatsen, wat naslag werk verricht. "Ik was benieuwd wat het me zou kosten als ik het buiten Area om zou regelen. Dat is overigens nooit een reële optie geweest, want het contact met Area is voortreffelijk. Ik heb geen klachten." Toch was hij benieuwd naar de kosten van het aanleggen van zonnepanelen. "Stel je voor dat wij het zonder Area hadden willen laten installeren dan was ik drie keer zoveel kwijt geweest. Het is echt voordelig en ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Het is ook goed voor het milieu", legt John uit.
Tot slot wil John iedereen aanmoedigen om zonnepanelen te nemen. "Wanneer je er eenmaal aan bent begonnen, word je vanzelf fanatieker", besluit hij terwijl hij nogmaals zijn smartphone tevoorschijn haalt om te laten zien hoeveel hij vandaag heeft bespaard.

Huurt u bij Area en wilt u zonnepanelen of tips over energie besparen ga naar www.energiebesparenmetarea.nl. Area is ook te bereiken per mail info@areawonen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant