Foto: Richard (links) en Patrick bij één van de machines.
Foto: Richard (links) en Patrick bij één van de machines. Foto: Ad van de Graaf

Tennant: ‘Bijdragen aan een schonere en veiligere wereld’

Zakelijk 2.926 keer gelezen

UDEN | Het Udense bedrijf Tennant NV, al 52 jaar gevestigd aan de Industrielaan, is marktleider in het ontwerpen en produceren van industriële reinigingsmachines. Hun doel? Actief bijdragen aan een schonere en veiligere wereld. Hun manier om dit te realiseren? Blijven ontwikkelen, goed samenwerken én een dosis Brabantse gezelligheid.

Tennant Company is van oorsprong een Amerikaans bedrijf, dat al in 1870 in Minneapolis werd opgericht als een kleine werkplaats voor houtbewerking. Het bedrijf begon in 1930 met de productie van gemotoriseerde vloerreinigingsapparatuur. 40 jaar later werd de vestiging in Uden geopend. Met 300 werknemers, verschillende disciplines en grotendeels eigen productie is het Udense bedrijf een belangrijke speler binnen de Tennant Company familie, die productielocaties heeft van Amerika en Brazilië tot Italië en China. “Veel mensen in deze regio hebben geen idee van de grootte van ons bedrijf”, vertelt Patrick Klomp, Plant Operations Manager. “Met de vele disciplines die we hebben, zou je kunnen stellen dat we maar liefst acht bedrijven onder één dak hebben. We hebben in totaal twaalf verschillende assemblagelijnen waar we elke dag zestien machinetypes bouwen voor de commerciële en industriële markt.” Daarbij kun je denken aan luchthavens, supermarkten en parkeergarages. “We bieden mensen een schone en veilige omgeving om in te werken, studeren, winkelen en spelen. Iets wat in de huidige tijd natuurlijk nog belangrijker is geworden. In onze fabriek in Uden produceren we ongeveer 8.000 machines per jaar. Een groot gedeelte van de onderdelen maken we ook in huis en dat zijn onder andere zo’n 5.000 verschillende metalen producten, gemaakt met diverse machines, zoals lasers, kantbanken, lasrobots en handlascellen. Ook de kunststof onderdelen voor de machines maken we hier in onze fabriek in Uden. Hiervoor gebruiken we twee grote ovens die iedere dag honderd verschillende onderdelen maken via rotatie gieten.” Daarnaast is er aan de Industrielaan een European Distribution Centre gevestigd, waar zo’n 15.000 materialen liggen opgeslagen voor het leveren van losse (reserve)onderdelen. “Onze machines en onderdelen gaan de hele wereld over”, aldus Richard Ornek, Director of Operations.

Samenwerking
Tennant zette onlangs een lokalisatieproject op. “Zo kunnen we onze producten meer lokaal inkopen, in plaats van in Amerika of China. Op die manier kun je veel sneller schakelen. En hoe mooi is het wanneer je een samenwerking kunt aangaan met bedrijven uit deze regio?” Samenwerken, het is een toverwoord voor Tennant. “Samenwerken zit in onze natuur”, aldus Patrick. “We vinden het heel belangrijk dat alle medewerkers betrokken zijn in het proces en de ontwikkeling van ons bedrijf en de producten die we leveren. Door ideeën en creativiteit met elkaar te delen, en elkaar te helpen, kom je verder.” Een goed voorbeeld van die creativiteit: de grote sprongen die op het vlak van digitalisering worden gemaakt. “In eigen huis hebben we naar een idee van een van onze collega’s digitale tools ontwikkeld die zorgen voor een eenduidige en visuele communicatie van diverse processen, zoals materiaalbeschikbaarheid, productieplanningen, en kwaliteitsinspecties. Inmiddels is ook de eerste implementatie van deze tool uitgerold in andere Tennant locaties, die hier erg van onder de indruk waren.” Tennant werkt volgens het Lean gedachtengoed, waarin continu verbeteren centraal staat. “Niet hárder werken, maar slímmer werken”, benadrukt Richard. “We noemen het Uden 2.0: denk groot, start gewoon en maak kleine stapjes.”

Toekomst
De ambitie om te innoveren met de productie, blijft. “We hebben veel plannen voor de toekomst. We verwachten volgend jaar een productiegroei tot 9.300 machines, en onze aftermarket afdeling van zo’n 1.500 en 2.000 orderlijnen per dag verder uit te bouwen. Omdat we een heel autonoom bedrijf zijn, hebben we veel ruimte om bijna alle zaken zelf op én aan te pakken.” Een belangrijk onderdeel van de toekomst is de AMR machine, een gerobotiseerde vloerschrobber. “Die wordt nu nog niet hier in Uden gemaakt, maar ook dat gaat gebeuren!”

Banenmarkt
Tennant blijft groeien, en het Udense bedrijf is dan ook altijd op zoek naar versterking. Op zaterdag 8 oktober wordt voor geïnteresseerden in de technische en logistieke branche een banenmarkt gehouden aan de Industrielaan. Je kunt je aanmelden, waarna je kennis kunt maken met het bedrijf. Patrick: “Nieuwe collega’s zijn voor allerlei disciplines en afdelingen nodig, voor enthousiaste en gemotiveerde mensen staat de deur hier altijd open. Voor studenten zijn er ook mogelijkheden voor een bijbaan in de avonduren of interessante stages en afstudeeropdrachten. We vinden een fijne werkomgeving en een goede binding met het personeel erg belangrijk. We zetten vooral in op de lange termijn, en dat merken we aan de lage uitstroom én de grote hoeveelheid jubilarissen die we vaak in het zonnetje mogen zetten. Er zijn bij ons dan ook veel mogelijkheden om zowel in de hoogte als de breedte te groeien.” Daarbij wordt het volgen van cursussen en coaching trajecten erg gestimuleerd. “We zetten iedereen in zijn of haar kracht, en zijn meer dan bereid daarin te investeren. Maar Tennant is meer dan werk. Een Amerikaans bedrijf met een zachte G.”

Aanmelden voor de banenmarkt kan via onderstaande QR-code:


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant