Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.

IJscafé Holland viert achtjarig bestaan met feestelijke 'Summer Beach Party'

Zakelijk 3.008 keer gelezen

UDEN | IJscafé Holland viert vrijdag 14 juli feest! De zaak aan de Promenade bestaat dan precies acht jaar en dat vieren eigenaren Ron Holland en Petra van Lawick van Pabst samen met hun gasten door een heuse 'Summer Beach Party' te houden. "Compleet met een zandstrand, strandstoelen en uiteraard een lekker cocktailtje!", vertelt Ron met een glimlach.

Het is een van de meest bekende zaken in het centrum van Uden; IJscafé Holland. Precies acht jaar geleden richtte Ron en Petra de zaak op. Vrijdag 14 en zaterdag 15 juli wordt die mijlpaal samen met het team en de gasten gevierd. "We houden dan een 'Summer Beach Party'", vertelt Ron. "Naast het terras wordt een strand gemaakt. Dat wordt leuk aangekleed met strandstoelen en parasols. Ook komt er een bar waar we wat zomerse drankjes serveren met een lekker loungemuziekje op de achtergrond." Beide dagen is er een zandsculptuurdemonstratie, waarbij een kunstenaar een zandsculptuur bouwt op een sokkel. Een workshopbegeleider zal het publiek proactief betrekken en uitnodigen om zelf sculptuurtjes te maken.

Nieuwe smaken
Maar de highlight van de dag is zonder twijfel de presentatie van een aantal nieuwe smaken. "We hebben speciaal voor het jubileum een paar lekkere nieuwe smaken ontwikkeld. Welke dat zijn? Dat houd ik nog even geheim!", zegt Ron. "Maar uiteraard kunnen gasten vrijdag 14 juli komen proeven." En er zijn meer primeurtjes die dag. Zo lanceert IJscafé Holland een gloednieuwe menukaart met maar liefst tien heerlijke ijscoupes. Ook is er nieuwe bedrijfskleding die deze feestelijke dag gepresenteerd wordt. "We hebben de zaak 2,5 jaar geleden verbouwd. Het winkelgedeelte is twee keer zo groot geworden en het interieur is vernieuwd", aldus Ron. "We vonden dit een mooi moment om weer een nieuwe periode te starten." Bovendien krijgen ijsliefhebbers 14 en 15 juli dubbele stempels op de bekende stempelkaart bij aankoop van hun ijsje.

IJscafé Holland
Ron heeft veel ervaring in de horeca. Hij werkte in verschillende zaken en was eigenaar van de Udense Brasserie Le Tonneau. "Die zaak heb ik samen met Petra van 1988 tot 1994 gehad. Toen hebben we 'm verkocht en was het tijd voor iets nieuws", zegt Ron. Daarna werkte hij geruime tijd als ontwerper van grootkeukens; keukens voor horecaondernemingen. "Dat heb ik negen jaar voor een baas gedaan en daarna nog zes jaar voor mezelf", legt Ron uit. Zo komt hij in contact met koelmachines voor ambachtelijk ijs. "Op beurzen prijsde ik deze machines aan en zo leerde ik veel ijsbereiders kennen. Ik vond het meteen een prachtige branche. Iedereen helpt elkaar en is ontzettend aardig! Gelukkig kon ik Petra overhalen om samen een nieuw avontuur te beginnen." Het pand van IJscafé Holland staat op dat moment al een tijdje leeg. "Een prachtige plek, terras gelegenheid en volop zon. Toen hebben we de knoop doorgehakt."

Veel hulp krijgen ze van de ouders van Petra, Theo en Tineke van Lawick van Pabst; zij staan beiden ook regelmatig in de zaak. Theo gaat ook mee naar Italië voor een cursus ijs bereiden en is regelmatig in de keuken te vinden. Ron: "Zonder hulp van mijn schoonouders en onze kinderen Job, Floor en Rintje was het allemaal niet zo snel en voorspoedig gelukt." De zaken gaan meteen goed. In 2012 wordt het citroenijs van Ron verkozen tot beste van Nederland en in 2015 krijgt zijn yoghurtijs weer de eerste prijs. Beide jaren werd het IJscafé ook genomineerd voor ijssalon van het jaar. Wat ons geheim is? "Ik gebruik zoveel mogelijk verse producten. De melk voor de ijs haal ik rechtstreeks bij een boer in Uden. De aardbeien komen van Aardbeien van Jan. Alleen het beste is goed genoeg."

Patisserie
Sins 1 april van dit jaar heeft IJscafé Holland een echte patissier in dienst. "Iedereen weet wel dat we hier ijs verkopen, maar we hebben ook heerlijke chocolade in alle soorten en maten; voor bij de wijn, maar ook luxe bonbons en gepersonaliseerde chocolade. Binnenkort gaan we ook luxe gebakjes zelf maken en verkopen."

Goede doelen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden Ron en Petra erg belangrijk. Niet voor niets steunen zij op dit moment twee goede doelen. Ten eerste Tour for Life. Mensen die een speciaal hoorntje kopen van 50 cent sponsoren daarmee 40 cent aan dat goede doel. Daarnaast heeft hij ook een actie voor Stichting Vrienden van Milan. Van elke kindercoupe die verkocht wordt, gaat er 1 euro naar die stichting.

Ron is van plan om zijn zaak nog heel lang voort te zetten. "Zeker weten! Nog tenminste twee keer acht jaar", lacht hij. "Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en we hebben nog plannen genoeg."

IJscafé Holland is in de zomer zeven dagen per week geopend van 11.00 tot 22.00 uur. Benieuwd geworden? Kom langs bij de zaak op de Promenade in het centrum van Uden of neem alvast een kijkje op de website voor meer informatie: www.ijscafeholland.nl.

Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Foto: Ad van de Graaf.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant