Afbeelding

G-skiteam WSG Uden neemt prijzen mee uit Zwitserland

Sport 807 keer gelezen

UDEN | Acht skiërs van WSG Uden waren van 23 tot en met 26 januari in Zwisterland, waar ze deelnamen aan de Nationale Winterspelen van Special Olympics Zwitserland.

Tijdens de Special Olympics werd gestreden in de disciplines alpineskiën en snowboarden, langlaufen, sneeuwschoenlopen en unihockey. Buiten ruim 500 Zwitserse atleten waren er ook een aantal delegaties uitgenodigd uit het buitenland waaronder Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. De Nederlandse delegatie bestond uit acht skiërs, waarvan er vier afkomstig zijn van WSG Uden en vier sporters van Il Primo in Bergen aan Zee. De Udense sporters Jody, Florian, Simone en Thijs trainen wekelijks bij Ski- en snowboardclub De Schans in Uden. Samen met hun coaches Bianca en Lilyan gingen zij het grote avontuur in Zwitserland tegemoet.

Leerzaam
Het was een hele mooie en leerzame ervaring voor alle deelnemers van de WSG. Het evenement was groots opgezet. De eerste dag was er divisioning voor de reuzeslalom en de tweede dag de divisioning voor de slalom. Het was best een lastige piste en het skiën van een reuzeslalom kun je op de kunstbaan bij de Schans in Uden ook niet echt oefenen. Gelukkig mochten de deelnemers het parcours verkennen met elkaar, waarbij ze goed keken waar de lastige punten zaten. Toen de divisioning eenmaal van start ging kwamen de atleten allemaal onverschrokken naar beneden skiën. De blije gezichten als ze de finish over kwamen spraken boekdelen. Trots op zichzelf en blij met hun prestatie. Het zelfvertrouwen groeide met elke afdaling. Er zijn grenzen verlegd door hen.

Wedstrijden
De twee dagen daarna waren de wedstrijden. Eerst de reuzeslalom, waarbij duidelijk te merken was dat de Udense atleten al aardig aan de piste aan het wennen waren. Ze gingen er veel zekerder vanaf en dat zag je ook in de resultaten. Ook bij de slalomwedstrijd op de laatste dag ging het heel goed. Door diverse valpartijen zijn er soms poortjes gemist. Dat is jammer maar de inzet werd daar niet minder van. "Tijdens de spelen hebben wij als coaches de atleten enorm zien groeien, zowel in de sport als in het zelfvertrouwen", aldus Bianca en Lilyan. "Het spreken met andere deelnemers in een andere taal, de krachten meten met skiërs uit Zwitserland, die duidelijk meer ervaring hebben in deze omstandigheden. Het was een opeenstapeling van mooie momenten. De openingsceremonie met muziek, dans, vuurwerk en de mascotte die alle sporten uitgebeeld heeft. Het moment dat een sporter door de finish komt met een lach van oor tot oor, trots en vol zelfvertrouwen. De medailleceremonies met alle emoties die daarbij komen en de fijne sfeer onder de spelers en coaches. Meedoen is het allerbelangrijkst hier! Hier zijn we in de wedstrijd misschien wel concurrenten maar we blijven daarnaast ontspannen met elkaar omgaan. Het is zo mooi om daar deel van uit te mogen maken."

Uitslagen
Er werden ook prijzen mee naar huis genomen. Jody Kastelijns won brons in de reuzeslalom en zilver in de slalom. Simone Bouw werd helaas gediskwalificeerd in de reuzeslalom door het missen van een poortje en viel de tweede run van de waardoor ze niet meer kon finishen. Florian d'Ancona won brons bij de reuzeslalom. Thijs van Tienhoven miste bij beide wedstrijden een poortje en ging dus helaas zonder prijs naar huis. Maar om in zijn eigen woorden te spreken: "Ik heb al zoveel medailles van hockey en zwemmen. Een lintje hier is niet erg, want het was heel leuk om mee te doen."
 

Uit de krant