De mannen voor hun vertrek vrijdag
De mannen voor hun vertrek vrijdag

Fanclub op avontuur naar EK Curling in Estland

Sport 1.390 keer gelezen

VOLKEL | Een feloranje gloed verspreidde zich over het Schakelplein in Volkel afgelopen vrijdagmiddag. Negentien curlingfans uit Volkel en omgeving verzamelden zich bij de winkel SALLER van Marco van der A, die hen van een gloednieuw tenue voorzag, om af te reizen naar de finale van het EK Curling in Tallinn, Estland.

"We gingen om onze Nederlandse Curling-mannen te bewonderen in de finale, maar helaas lagen die er al uit voordat we vertrokken", vertelt lid Stefan van Maasakkers, inmiddels weer gearriveerd in Nederland. Nederland eindigde van de tien landen bij het toernooi als achtste. Het team van captain Jaap van Dorp wist maar twee zeges te behalen. "Gelukkig hebben we zaterdag een fantastische finale gezien tussen Zweden en Schotland, waarbij de laatste met de laatste curl heeft gewonnen." De mannen hadden het sowieso niet slecht voor elkaar, met een eigen supporters-vak én een meet and greet met de Europese top. "We hebben zelfs een eigen kledinglijn met shirt, winterjas én sporttassen laten maken, bij onze sponsor SALLER. In Estland keek iedereen ons een beetje vreemd aan, maar ze vonden al die oranje mannen wel grappig. Zeker toen we ons volkslied 'Er staat een paard in de gang' en de wave besloten in te zetten."

Fan
Sinds jaren zijn de mannen al gefascineerd door het spelletje. In mei 2018 richtten ze de eerste curling-fanclub Team NL op. In overleg met Bea Miltenburg, secretaris van de Nederlandse Curlingbond, besloot de groep om naar Tallinn af te reizen. "Na het jaarlijkse curling toernooi op de markt in Uden tijdens Uden on ice en de Curling Quiz van Frans Bauer, werd het nu tijd om het officiële EK te gaan bezoeken." Maar waarom toch curling? "Met een aantal mannen uit deze groep zijn we altijd fanatiek rugby-supporter geweest. Maar we vonden het eens tijd voor wat anders. Curling is een mooie sport. Naast souplesse, vaardigheid en concentratie is ook uithoudingsvermogen nodig, vooral mentaal", legt Stefan uit. "Daarbij is ook de sfeer op het ijs en op de tribunes altijd relaxed. En omdat het nog een kleine sport is, zijn de toppers goed benaderbaar." Het is de fanclub dan ook gelukt om op de foto te gaan met het echte Nederlandse curling mannenteam. "En uiteraard waren we uitgenodigd in het vip-gedeelte. Als officieuze fanclub zijn we nog naar de Nederlandse ambassade geweest, waar we de ambassadeur ons vaantje hebben overhandigd."

Groeiend
Curling is een sterk groeiende sport in Nederland. Alhoewel er nu nog slechts drie banen zijn, in Tilburg, Zoetermeer en Utrecht, is het aantal leden het afgelopen jaar met 20 procent gegroeid. "We hebben zelf niet de ambitie om een curlingteam op te richten, maar we vinden het wel heel leuk om te doen. Eind oktober hebben we bijvoorbeeld nog een wedstrijd gespeeld tegen het Nederlandse jeugdteam op de ijsbaan van de Tilburg Trappers. Het krachtsverschil was groot, maar het was een leuke avond." Het weekendje supporten is wat de mannen betreft wel voor herhaling vatbaar. "Het waren leuke dagen. Nu op naar het WK!"

Uit de krant

Uit de krant