Waarnemend burgemeester Rianne Donders tijdens de commissievergadering waarin de ADV werd besproken.
Waarnemend burgemeester Rianne Donders tijdens de commissievergadering waarin de ADV werd besproken. Foto: Gemeente Maashorst

Discriminatiemelding legt ontbreken van discriminatiemeldpunt bloot

Politiek 853 keer gelezen

UDEN | De gemeente Maashorst krijgt een discriminatiemeldpunt. Zij ontdekten door een melding over discriminatie namelijk dat er sinds de fusie van Uden en Landerd geen meldpunt meer is. Iedere gemeente is wettelijk verplicht om een antidiscriminatievoorziening (ADV) te hebben waar inwoners van de gemeente terecht kunnen met klachten over discriminatie.

Sinds 1 januari 2022 is er dus geen ADV meer. Het college van B&W schrijft aan de gemeenteraad: “Dit betekend dat we op dit moment in gebreke zijn en er zo spoedig mogelijk een antidiscriminatievoorziening ingericht moeten worden.” Zowel de gemeente Uden als Landerd had een ADV, maar bij de fusie van de twee gemeenten is deze ‘niet meegenomen’. Waarnemend burgemeester Rianne Donders sprak in een commissievergadering van de gemeenteraad: “Ik ben het met u eens dat het jammer is dat het zo is gelopen, maar zo is het nu eenmaal. Klachten die er zijn geweest zijn wel opgepakt, het is niet zo dat er niets is gebeurd.”

‘Veel afstemming na herindeling’
Een woordvoerder licht toe: “Dit komt doordat er heel veel zaken op elkaar afgestemd moeten worden na een herindeling. Overigens mag een gemeente in een fusieproces de tijd nemen om dit soort zaken te harmoniseren, volgens de wet ARHI. Dat kon in dit geval ook, omdat meldingen wel gewoon zijn opgepakt door Vizier. Het ontbreken van de ADV stond al op ons lijstje ‘te harmoniseren’. Toen er een melding binnen kwam, hebben we dan ook onmiddellijk geschakeld met Vizier en afgesproken dat zij meldingen voorlopig op zouden pakken. Deze tussenoplossing gaf ons de ruimte om te bepalen hoe we de ADV het beste konden invullen voor de gemeente Maashorst.”

Bureau Radar
De gemeente kiest er nu voor om verder te gaan met bureau Radar. Zij zullen de klachten in behandeling nemen. “Bureau Radar is een heel ervaren en deskundig bureau”, aldus burgemeester Donders. “Ik denk ook dat het nodig is dat je een voorziening hebt die buitenshuis ligt. Je moet niet verdacht worden van te veel betrokkenheid bij een klacht.”

Bijstaan en bemiddelen
ADV’s zoals Radar en Vizier zijn bedoeld om mensen die discriminatie hebben ervaren bij te staan en te bemiddelen. Daarnaast registreren zij gevallen van discriminatie. Bureau Radar schrijft op hun website: “Of het nu gaat om discriminatie op basis van geloofsovertuiging, afkomst, sekse, seksuele gerichtheid, leeftijd of handicap/chronische ziekte: onze klachtbehandelaars zijn er voor jou.” Zij kunnen echter geen uitspraak doen over of er juridisch gezien sprake is van discriminatie.

Geld niet juist besteed
Al die tijd dat er geen ADV was ontving de gemeente wel een bijdrage van de Rijksoverheid daarvoor. Dit geld werd door de gemeenten Uden en Landerd voorheen niet ‘geoormerkt’ als bedoeld voor de ADV, waardoor het kon worden ingezet voor andere doelen. Hierdoor is de begroting niet sluitend. De gemeenteraad wordt daarom gevraagd om een extra 22.200 euro. De SP fractie stelde, “Als dit geld was geoormerkt dan zou deze voorziening ook niet over het hoofd zijn gezien.”

Klachten melden
De gemeenteraad stemt op 23 maart over de verordening ‘Inrichting gemeentelijke antidiscriminatievoorziening’ waarin een en ander wordt geregeld. “Nadat de raad heeft ingestemd, zorgen we dat mensen een melding kunnen doen via onze website”, aldus de woordvoerder. Als de ADV eenmaal ingericht is kun je zowel per post, met een webformulier, telefonisch als op locatie een melding doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant