Jan van de band AFTER, zangeres Joyce en gitarist Stêpàn kunnen niet wachten:
Jan van de band AFTER, zangeres Joyce en gitarist Stêpàn kunnen niet wachten: "Meezingen en dansen is gratis!"

Al 20 jaar ‘rock with a bite’: ‘Barracuda is voor mij de vetste band ever’

Kunst en cultuur 1.008 keer gelezen

UDEN | Al twee decennia lang bestormt rock-coverband Barracuda uit Volkel en omstreken de Nederlandse (en soms Belgische) podia. En dat moet gevierd worden, vinden bandleden Stêpàn, Joyce, Tim, Rudy en Robert. Op vrijdag 24 november staat de band met een grootse jubileumshow in de Pul.

Barracuda zag het leven onder gitarist Stêpàn van den Wijngaard. “De founding father van de band”, lacht hij. Mede onder hem maakte Barracuda een nieuwe start, voortkomend uit de bluesband Shaky Ground. “Maar we merkten dat het publiek bij de rock pas echt los ging.” Dat maakte dat Barracuda onder het motto ‘rock with a bite’ steeds meer de reputatie van rockband ging waarmaken. Dat motto is in die 20 jaar niet veranderd. Wel vonden er wisselingen plaats onder de bandleden, en ook zangeres Lisa Van Blitterswijk-de Wit - die op 24 november overigens ook op het podium verschijnt - zegde het covercircuit vorig jaar na 19 jaar vaarwel. De Udense Joyce van der Sangen, bepaald geen onbekende in de muziekscène, nam de rol van frontvrouw over. De mannen zijn blij met haar. “Joyce is een nieuwe rots in de branding”, vertelt Stêpàn. “Ze is natuurlijk geen kopie van Lisa, dat kan en hoeft ook helemaal niet. De komst van Joyce opende voor de hele band weer veel deuren. We hebben ons repertoire flink vernieuwd.”

Out of the box
Joyce koos ervoor te zingen waar zij sterk in is, vertelt ze: “We doen meer nummers van nu, zoals van Evanescence en Halestorm. En juist níét de voor de hand liggende nummers die je vaak hoort. Lose Yourself in de Guano Apes versie, In The End van Linkin Park en Amsterdam van Nothing But Thieves... Het komt volgende week zaterdag allemaal langs.” De liedjes die het publiek al 20 jaar hard meezingt, staan ook nog gewoon in de set, stellen de muzikanten ons gerust. “Zelfs Lisa doet nog een aantal nummers met ons mee”, aldus Stêpàn. “Maar we vinden het daarnaast tof om het publiek te verrassen. Joyce zingt ook gewoon nummers van mannelijke zangers, zoals Metallica of Volbeat, afgewisseld met de klassieke opera zang in Rammstein. Vet toch? Daar staat het publiek wel eens van te kijken. Dat maakt het net wat meer out of the box, en minder binnen de lijntjes.”

AFTER
De enthousiaste mannen en vrouwen van de jonge, lokale band AFTER staan in het voorprogramma. “Het is een hele eer dat we de support act van Barracuda zijn”, zegt Jan (17), pianist en zanger van de band. Samen met Manou, Sam, Geeke en Job zorgt hij met een gevarieerde mix aan nummers voor een lekkere opwarmer. “We zijn pas een half jaar écht serieus bezig als band, en hebben dan ook enorm veel zin om er wat moois van te gaan maken. We zetten de sfeer van een afterparty, zoals onze naam al zegt, neer vóór de show!” Barracuda beschrijft de avond als een levensloop in zeven hoofdstukken. “Er is live-camerawerk, dat we afwisselen met oude live fragmenten”, zegt Stêpàn. “We hebben een groot LED-scherm op het podium staan, met een dikke lichtshow. Zo beleven we 20 jaar Barracuda.” Hij is trots op de fijne club mensen die de band vormt. “Samen plezier en goeie muziek maken, in combinatie met een eigen lichtman, geluidsman, en gezamenlijk in een busje naar een optreden; voor mij is Barracuda de vetste band ever!”

Kaarten zijn voor 15 euro te verkrijgen via de website www.livepul.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant