Werken van José in het Kröller-Müller Museum.
Werken van José in het Kröller-Müller Museum.

José Heerkens uit Zeeland exposeert in Kröller Müller Museum

Kunst en cultuur 794 keer gelezen

ZEELAND/OTTERLO | Kunstenares José Heerkens (1950) uit Zeeland exposeert de komende maanden met haar artistieke werk in het gerenommeerde Kröller Müller Museum in Otterlo. De solotentoonstelling Colour - Free and Connected is nog tot en met 2 juli te bewonderen. Bij de tentoonstelling is tevens een boek verschenen.

De schilderijen van José Heerkens staan in het teken van kleur. Op haar doeken rangschikt ze nauwkeurig op elkaar afgestemde kleuren langs lijnen en in rasters. Heerkens laat vaak een deel van het linnen ongeverfd. “Dit om ervoor te zorgen dat het werk open genoeg blijft om binnen te komen”, geeft ze aan. “Je kunt bijna in het schilderij komen door je oog door het doek te laten ‘dwalen’, langs verspringende kleurvlakken, het ritme van lijnen, verdichtingen in de verflaag en onderbrekingen in de penseelstreek.”

Ruimte
De schilderijen zijn vertalingen van indrukken die Heerkens opdeed in de omgeving van haar atelier, maar ook op haar reizen naar IJsland, de Verenigde Staten, Australië en Letland. De ruimtelijke ervaringen van de prachtige landschappen komen tot uiting in de titels voor series, zoals Pilgrimage of Five Colour Walk. Het ritme van de lijnen en kleuren in het schilderij 2015 – L33. Written Colours inspireerde klarinettist Peter Koetsveld tot een improvisatie die naast het schilderij te horen is.

Continu proces
Heerkens werkt vaak jarenlang aan haar serie, die ze ‘concepten’ noemt. Colour – Free and Connected brengt 34 schilderijen uit verschillende van die ‘concepten’ samen. Soms werkt ze aan meerdere schilderijen tegelijk en soms ligt een serie voor langere tijd te slapen. “Het is een continu proces van kijken, voelen, denken en het schilderen zelf. Ik laat me leiden door wat er op het doek gebeurt. Elke beslissing en handeling zorgt voor een klein keerpunt in het werk, waarop ik als schilder dan opnieuw moet reageren.”

Boek
Bij Colour – Free and Connected verschijnt een gelijknamige publicatie met teksten van Wita Noack, directeur van het Mies van der Rohe Haus in Berlijn, en publicist en curator Jurriaan Benschop, en ontworpen door Irma Boom. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel en in de webshop.

Uit de krant