Ed Beekmans (links) met twee van zijn werken links van hem en Georges de Groot met op de achtergrond zijn werk. (foto: Ankh van Burk)
Ed Beekmans (links) met twee van zijn werken links van hem en Georges de Groot met op de achtergrond zijn werk. (foto: Ankh van Burk)

Kunstroute uitgebreid met kunstenaars uit gemeente

Kunst en cultuur 536 keer gelezen

MAASHORST | Door de fusie tussen de gemeenten Uden en Landerd is de Slingeratelier en Kunstroute nu uitgebreid met kunstenaars uit de kernen Zeeland, Reek en Schaijk. De Kunstroute wordt gehouden op zaterdag 17 en zondag 18 september tussen 11.00 en 17.00 uur. De start is in Museum Krona. In dit artikel kunt u kennis maken met twee nieuwkomers, Ed Beekmans en Georges de Groot uit de kern Zeeland.

door Ankh van Burk

Ed Beekmans komt tijdens de Kunstroute met nieuw werk, waar hij sinds twee jaar mee bezig is. Ed: “Vanuit figuratief werk ben ik meer gaan abstraheren. Ik heb lang realistisch getekend, maar ben nu bezig een weg te zoeken naar meer eigenheid. Ik werk met mixed media en gebruik acryl, krijt, houtskool, inkt, spuitverf en schilderslak. Ik werk op mdf, karton en papier en gebruik soms meerdere lagen karton en soorten papier en vulmiddel zoals plamuur om gelaagdheid in het werk aan te brengen. Ik begin met felle, primaire kleuren en door ‘bewerken’ werk ik van hard naar zacht met behoud van intensiteit. Ik denk dat ik hiermee mijn harde, maar ook zachte kant van mezelf tot uitdrukking breng.” Ed werkte vroeger als huis- en decoratieschilder en wilde van daaruit eigen creaties maken. Hij volgde een opleiding in Arendonk (België). Ed: “Ik ben mij nu voortdurend zelf aan het ontwikkelen om mijn eigen handtekening te verwerven. Kunst moet vanuit jezelf komen, een proces dat moeilijk te verwoorden is.” Het werk van Ed Beekmans is te zien op Repeltand 2 in Zeeland.

Kleurrijk
De schilderijen van Georges de Groot kenmerken zich door een explosie aan kleur. “In mijn schilderijen combineer ik een speelse, kinderlijke geest met een gedurfde benadering van kleur en textuur”, zegt hij er zelf over. “Door met acryl op canvas te werken, creëer ik een wereld waarin grillige personages in levendige, abstracte omgevingen worden geplaatst. Ik schilder mijn figuren met grote ogen, dat geeft levendigheid aan de figuur.” Inspiratiebronnen zijn voor hem de relatie tussen mens en dier, de verhalen uit zijn kindertijd en wereldredders, goden die het goede willen behouden. Ook is hij geïnspireerd door de Cobragroep. Georges de Groot kreeg altijd al het advies om naar de Kunstacademie te gaan. Hij studeerde een half jaar op de Academie Sint Joost in Den Bosch, maar dat was niet zijn ding. “Ik heb me grotendeels zelf ontwikkeld en schilder al een jaar of twintig, waarvan ik de laatste vijftien jaar naar buiten treedt. Ik werk impulsief en vrij.”

Vier kunstenaars
Georges de Groot exposeert samen met de kunstenaars Antoinette van der Velden, Rob van Dooren en Jacques Versteeg op het adres Kerkstraat 63b in Zeeland.

Uit de krant

Uit de krant