Genoveef Lukassen, een van de organisatoren van de Slingeratelier- en Kunstroute. (foto: Ankh van Burk)
Genoveef Lukassen, een van de organisatoren van de Slingeratelier- en Kunstroute. (foto: Ankh van Burk)

Slingeratelier- en kunstroute vol verrassingen

Kunst en cultuur 638 keer gelezen

MAASHORST | Het is weer tijd voor de Kunstroute, die met een nieuw logo en onder de naam Slingeratelier-en Kunstroute op zaterdag 17 en zondag 18 september gehouden wordt van 11.00 tot 17.00 uur. Nu de gemeenten Uden en Landerd samengevoegd zijn, doen ook kunstenaars uit Zeeland, Schaik en Reek mee. In totaal is het werk van 25 kunstenaars te bewonderen op 22 locaties.

door Ankh van Burk

Het is alweer vier jaar geleden dat de laatste Kunstroute gehouden werd, normaal om de drie jaar, maar in 2021 was corona nog een spelbreker en wachtte de organisatie de samenvoeging van Uden en Landerd nog even af. Nu staan alle seinen op groen. De route start in Museum Krona, waar werk te zien is van alle deelnemende kunstenaars in de Feestzaal. Het publiek, dat toegang moet betalen of met de Museumkaart toegang heeft, kan dan een keuze maken welke kunstenaars zij wil bezoeken. De route verschijnt volgende week paginagroot in de weekbladen Udens Weekblad en bij weekblad Arena. De route is digitaal te volgen via www.stuk-uden.nl. In Museum Krona is overigens ook de tentoonstelling van Bijbelse voorstellingen van Salvador Dalí te zien, een unieke expositie, die zeer de moeite waard is.

Nieuw logo

Ter gelegenheid van de Kunstroute voor heel de gemeente Maashorst is een nieuw logo ontworpen door Marlies van Hoof. Daarop zijn alle kernen met punten aangegeven en verbeeldt een slinger de slingerende route langs de locaties van de kunstenaars. De locaties zelf zijn aangegeven door een vlag met het logo. Genoveef Lukassen, een van de organisatoren: “Die vlag hebben we zelf gemaakt van tweedehands stof, geschonken door de Stichting Caritas in het kader van een circulaire economie.” Zij vervolgt: “Sommige kunstenaars ontvangen de bezoekers in hun atelier en enkelen van hen hebben daarbij nog gastkunstenaars uitgenodigd. Andere kunstenaars zitten met collega’s in bijvoorbeeld Het Handelshuys of het PNEM-gebouw. Ook het Knekelhuisje is opgenomen in de route, waar Margriet van Berkom in de maand september exposeert.” Er is kunst te zien van verschillende disciplines, zoals: schilderkunst, keramiek en kunstwerken van brons en metaal, evenals dichtkunst. In Museum Krona is een video te zien van Ine van Grinsven over een gedenkplaats die zij vernieuwd heeft. “In het Handelshuys zitten ook kunstenaars die met vormgeving bezig zijn. Daar zijn ook textielkunst en sieraden te zien”, aldus Genoveef en zij vervolgt: “Een route met verschillende kunst en vol verrassingen.”

Pauzeplaatsen
Onderweg zijn er diverse pauzeplaatsen te bezoeken om even uit te rusten en koffie, thee of frisdrank te drinken. In Reek is dat de biologische tuin ‘De Twee Linden’ met een gastexposant en muziek. Aan de Udensedreef is dat de Boshut ‘Hartje Groen’, in Zeeland Eeterij D’n Oven en in Uden kunnen bezoekers pauzeren in Het Handelshuys. De route is goed met de fiets te doen, waarbij kunst- en natuurbeleving gecombineerd kunnen worden.

Uit de krant

Uit de krant