Lisanne, Marianne, Mary en Eefje in de bieb.
Lisanne, Marianne, Mary en Eefje in de bieb.

VoorleesExpress zoekt nog steeds vrijwilligers: ‘Het gaat om meer dan voorlezen alleen’

Kunst en cultuur 611 keer gelezen

UDEN | De Voorleesexpress is een groot succes. Sinds de start een jaar geleden zetten zo’n 35 vrijwilligers zich in om kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht te geven, middels voorlezen en andere taalactiviteiten. Maar er is nog altijd een wachtlijst met kinderen die óók graag voorgelezen willen worden. Initiatiefnemers Mary van Egmond, vanuit ONS welzijn projectleider van VoorleesExpress, en Eefje van Waes van bibliotheek Uden roepen vrijwilligers daarom op zich te melden.

De VoorleesExpress werkt nauw samen met voor alle scholen en peuterspeelzalen in de gemeente Maashorst, maar bijvoorbeeld ook met de GGD. Via scholen en kindcentra kunnen kinderen zich aanmelden. “Als vrijwilliger heb je twintig contactmomenten met een hetzelfde gezin uit Uden, Volkel of Odiliapeel”, leggen Mary en Eefje uit. “Je doet dit één of meerdere keren per week, op vaste momenten. Scholen melden het kind, in overleg met ouders, aan. Ouders zijn vaak gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling of zijn er onzeker over. Hierbij ga je als vrijwilliger helpen. Je leest een kind voor, maar kijkt ook breder naar op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Hierbij doe je bijvoorbeeld taalspelletjes. Op deze manier hopen we dat de kinderen op school beter mee kunnen, dat ouders meer zelf gaan lezen met hun kind, en dat ze ook makkelijker de weg naar de bibliotheek vinden.

Bibliotheek
Lisanne en Marianne zijn allebei voorleesvrijwilliger. “Onlangs heb ik een Iraaks gezin geholpen”, vertelt Lisanne. “Zij zijn ontzettend gemotiveerd en willen het beste voor hun kinderen. De taalbarrière maakt dat moeilijk. De moeder van het gezin dacht dat ze het niet kon, maar nu leest ze ook voor. Het gaat dus om meer dan ‘alleen’ voorlezen, je wint ook vertrouwen, en dat is heel mooi.” Marianne vult aan: “Het gaat om taalverrijking in de breedste zin van het woord. Voorlezen kan bijvoorbeeld ook in eigen taal. Met activiteiten in de bieb hopen we de gezinnen uit een isolement te halen en een taalrijke omgeving te creëren.” De vrijwilligers krijgen goede begeleiding tijdens het project. Zo wordt er drie keer per jaar wordt er een grote bijeenkomst in de bieb georganiseerd, waarin de vrijwilligers in een themabijeenkomst uitleg en hulp krijgen bij het vinden van de juiste boeken voor hun gezin. Alle vrijwilligers krijgen een gratis abonnement bij de bibliotheek, waardoor ze gebruik kunnen maken van alle diensten en alle nodige materialen gratis kunnen gebruiken. “Ook is er een speciale app waar tips op staan en waar vrijwilligers elkaar vragen kunnen stellen”, vertelt Mary. Lisanne: “Met het volgen van het format van de VoorleesExpress heb je een goede houvast. Vervolgens is het aan ons zelf en kun je er je eigen draai aan geven. Wees dus niet bang; je wordt niet in het diepe gegooid en staat er dankzij de goede begeleiding nooit alleen voor!”

Aanmelden
Jong en oud is welkom om zich aan te melden via voorleesexpress.nl. Je kunt de voorleestijden zelf in overeenstemming met het gezin flexibel indelen. Voor meer info mail: mary.vanegmond@onswelzijn.nl of eefjevanwaes@nobb.nl, of kijk op de site.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant