Frans en partner Olda Couwenberg temidden van zijn kunst
Frans en partner Olda Couwenberg temidden van zijn kunst Foto: Ankh van Burk

Pop-up expositie Frans Geenen in Soos Plock

Kunst en cultuur 963 keer gelezen

VOLKEL | Kunstenaar Frans Geenen exposeert zijn werk op zondag 29 september voor een dag in Soos Plock aan de Brabantstraat 6 in Volkel van 10.00 tot 22.00 uur. Naast zijn schilderijen laat hij ook zijn gedichten en gedachten zien in een muzikale omlijsting. De pop-up expositie is gratis toegankelijk.

door Ankh van Burk

Frans Geenen is levensbeschouweljk kunstenaar noemt zijn kunst 'Pro-mirari-art', wat verwondering en bespiegeling betekent. Hij legt uit waardoor hij geïnspireerd is: "We leven in een snelle tijd, waardoor beelden ook sneller verdwijnen en de mens de verbinding, het houvast kwijtraakt. Tegelijkertijd hebben mensen het verlangen weer verbinding te maken met het leven als werkzame kracht. Dat probeer ik uit te drukken in mijn kunst." Het werk van Frans kenmerkt zich door veelkleurigheid en heeft iets weg van glas-in-loodvoorstellingen. "Licht is wit, ongrijpbaar, transparant. Pas bij breking van het licht ontstaan de kleuren, ik werk dus met gebroken licht", aldus Frans. Hij schildert al van jongsafaan, maar op zeker moment raakte hij de verbinding met zichzelf en zijn omgeving kwijt. Frans: "Ik ging op zoek naar de zingeving van het leven en kwam in beweging met schilderen. Via de kunst heb ik het verlangen naar de essentie van het leven gevonden." Het christelijk geloof vormt voor Frans een belangrijke inspiratiebron, maar wel 'op mijn eigenwijze manier'. "Elk schilderij klopt, omdat elk beeld verwijst naar de Bron", is de overtuiging van Frans.

Kerk
De schilderijen van Frans hebben een klassieke stijl en zijn realistisch, maar met een mystieke inslag. Die mystiek maakt het schilderij meer dan een plaatje. Frans: "Het is mijn verhaal, maar de toeschouwer heeft zijn eigen verhaal en mag mijn werk op zijn/haar eigen manier interpreteren." Het idee om een pop-up expositie te houden in Soos Plock komt voort uit de expositie van zijn werk op de Schapendag van afgelopen zomer in de kerk van Odiliapeel. "Die expositie trok veel belangstelling en hoewel een enkeling vond dat mijn kunst niet in de kerk hoorde, raakten de meeste bezoekers vanwege het onverwachte element – kunst in de kerk - toch verbaasd en verwonderd," blikt Frans terug. "Soos Plock is ook zo'n laagdrempelige plek waar kunst niet verwacht wordt. Mijn bedoeling is dat mijn werk onder de mensen komt en daarbij gaat het niet om mij, maar om het leven zelf."

Gedachten
Frans schrijft ook teksten over wat hij ervaart over het proces waarin hij zit. Vaak komen deze gedachten bij hem op tijdens het schilderen. Hij schrijft ze op in de vorm van gedachten en gedichten, die hij verzamelt en ook publiceert op Facebook. "Ik krijg daar veel reacties op", zegt Frans. Zijn teksten zijn ook op de pop-up expositie te zien en te lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant