Hans van der Pas. (foto: Henk Lunenburg)
Hans van der Pas. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

‘Ook als burgemeester van Maashorst wil ik gewoon Hans van der Pas blijven’

Human Interest 1.068 keer gelezen

UDEN | Hij was de afgelopen tijd al op veel plekken in de gemeente Maashorst te vinden: Hans van der Pas. Als nieuwe burgemeester begint voor hem een nieuw hoofdstuk: ‘Ik kijk ernaar uit om iedereen te ontmoeten.’

door Henk Lunenburg

Hans werd op 24 maart 1964 geboren in Heesch. Hij heeft drie broers, die alle drie ook nog in de omgeving van Uden wonen. Ook had hij een zus, maar zij is in 2008 overleden. Het was een warm gezin. Bij hem thuis was het vaak de zoete inval; iedereen was welkom en mocht mee-eten. Zijn vader was ondernemer en had een SPAR-winkel in Heesch. Hans speelde voetbal bij HVCH in Heesch en tenniste.

Welke opleidingen volgde je na het basisonderwijs? 
“Na de basis- en de middelbare school in Heesch zat ik een paar jaar op de laboratoriumschool in Oss. Daarna deed ik verschillende opleidingen en uiteindelijk ben ik afgestudeerd in de beleids- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit in Tilburg. Vanaf mijn negentiende levensjaar heb ik altijd gewerkt in combinatie met leren. Ik wist dat ik niet mijn hele leven in de zorg wilde blijven werken. Ik vind veel dingen leuk, heb een eigen mening en bemoei mij graag ergens tegen aan. Ideaal om dan in de politiek te gaan. Van 1998 tot 2010 was ik raadslid in Bernheze en daarna 4 jaar wethouder. Ik onderhoud graag contact met mensen om te weten wat er speelt. Vooraf had ik nooit gedacht dat ik nog eens burgemeester zou worden. Tijdens een bijeenkomst van bestuurders sprak ik de toenmalige Commissaris van de Koning in Utrecht. Hij zag in mij een burgemeesterskandidaat en dacht dat ik die rol prima zou kunnen invullen binnen de gemeente Rhenen. Omdat ik in de rol van waarnemend burgemeester meer bestuurlijke ervaring op kon doen, ben ik daar toen ingestapt. Na de gebruikelijke sollicitatieprocedure ben ik na mijn waarnemerschap in 2015 burgemeester van Rhenen geworden.”

Waar en wanneer heb je je vrouw Marja leren kennen?
“Dat was toen we beiden als Z-verpleegkundige in de zorg werkten. We zaten in hetzelfde opleidingsjaar, maar ieder in een andere groep. Zij had haar leven in Heesch en ik in Rosmalen. Na de opleiding kwamen we bij elkaar te werken en zagen we elkaar vaker. Zo is onze relatie ontstaan, en na een paar jaar zijn we gaan samenwonen in Rosmalen. In 1995 werd Marja zwanger, zijn we getrouwd en gingen in Heesch wonen. Onze dochter Kris werd dat in jaar geboren en dochter Moon volgde in 1998. Marja werkte nog lange tijd in de zorg en volgde enkele opleidingen om daarna in het onderwijs te gaan werken. Eerst als leerkracht, daarna als bouwcoördinator en de laatste tien jaar als directeur van een aantal basisscholen. Als gezin vinden wij het heel belangrijk om een aantal dingen samen te doen, maar ook elkaar vrij te laten voor de eigen dingen. Marja heeft haar eigen bezigheden en hobby’s. In mijn vrije tijd ben ik graag sportief bezig. Ik fiets, loop hard, golf en zit in het team van het burgemeestersvoetbalelftal. Dat elftal speelt meestal tegen businessclubs of groepen ondernemers. Het geld wat we daarvoor krijgen, schenken we aan de Leprastichting.”

Wat waren bijzondere gebeurtenissen in je tijd in Rhenen?
“Een bijzondere gebeurtenis is toch wel de komst van de twee panda’s naar Rhenen. Ik ben toen zo vaak in het nieuws geweest voor interviews voor de nationale en internationale pers. Zelfs voor de Chinese televisie. Heel bekend is ook de Nationale Militaire Dodenherdenking op de Grebbeberg. Daar nemen ieder jaar duizenden mensen aan deel. Wat mij ook altijd zal bijblijven, is het Syrisch meisje van 9 jaar dat verdronk in het zwembad. Het bijzondere hiervan was dat de betrokken badmeesters en leerkrachten werden vervolgd wegens nalatigheid. Dit had een grote impact bij de mensen van het zwembad, de school en de bevolking van Rhenen.”

2 jaar geleden bij je herbenoeming van burgemeester in Rhenen gaf je al aan dat je mogelijk de termijn van 6 jaar niet zou volmaken.
“Mijn verlangen terug naar Brabant was groot, toch solliciteerde ik niet naar de functie van burgemeester in Bernheze. Dit omdat ik daar al menige jaren in de politiek had gezeten en ik toe was aan een nieuwe uitdaging. De gebeurtenissen van de nieuw gevormde gemeente Maashorst volgde ik op de voet. Groot was dan ook mijn schrik toen in hoorde dat Paul Rüpp was overleden. Die hele optelsom van interesse in de regio, omvang van de gemeente en de wens terug te keren naar Brabant motiveerde mij om in september 2023 te solliciteren naar de functie burgemeester van Maashorst.”

Op 21 december 2023 werd bepaald dat jij van de vijftien sollicitanten voorgedragen was om burgemeester van Maashorst te worden. Hoe was dat voor jou?
Hoewel ik wist dat die avond het besluit van de voordracht bekend gemaakt werd, kwam het telefoontje als een verrassing. Hierna ben ik samen met Marja naar het gemeentehuis in Uden gereden. Onderweg heb ik de familie en wat vrienden op de hoogte gebracht. Ook heb ik het de gemeentesecretaris en de griffier van de gemeente Rhenen laten weten dat ik Rhenen zou gaan verlaten. Na deze voordracht volgen de gebruikelijke onderzoeken, moet je op bezoek bij Minister de Jonge en wordt je voordracht voorgelegd aan de ministerraad.”

Wat mogen de inwoners van Maashorst van je verwachten?
“Ik heb deze gemeente bij mijn installatie omschreven als een gemeente die bruist van energie en mogelijkheden, de parel van de regio. Ik ben geen Paul Rüpp, maar wil wel met dezelfde toewijding als hij voor ogen had aan de slag in Maashorst. Ik begin binnenkort met bezoeken aan de zes kernen en ik wil benaderbaar zijn voor iedereen. Ik kijk ernaar uit om iedereen te ontmoeten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant