Afbeelding
IN GESPREK MET

Mia Swinkels: ‘Door het vrijwilligerswerk heb ik veel leuke mensen leren kennen’

Human Interest 1.608 keer gelezen

UDEN | De Udense Mia Swinkels (70) kent de ‘vrijwilligerswereld’ als geen ander. De Bitswijkschool, Pius X parochie, de Slabroekweek, FC Uden en nog veel meer. ‘Het is een verrijking van mijn leven.’

door Henk Lunenburg

Mia op 30 december 1953 geboren in Middelrode, in een gezin van zes kinderen. Mia was de oudste, ze had drie zusjes en twee broers. Haar vader kwam van een boerenbedrijf, maar werd stratenmaker. Haar moeder zorgde voor de kinderen en het huishouden. Mia kijkt terug op een mooie jeugdtijd.

Hoe was je jeugdtijd?
“Na de lagere school in Middelrode ging ik naar de huishoudschool. Daarna ging ik werken bij confectieatelier Van der Heijden in Berlicum. Ik had altijd veel vriendinnen en vrienden. Met verschillende heb ik nu nog steeds contact. Ik luisterde graag naar muziek. Radio Luxemburg was toentertijd heel populair. Ik zong vaak mee tijdens de afwas. Met mijn zus Hannie heb ik een tijdje gevoetbald bij Avesteyn in Dinther.”

Waar en wanneer heb je Gerard leren kennen?
“Ik was met een vriendin op vakantie in Valkenburg. Daar leerde ik Gerard kennen, hij woonde in Uden. Hij was broodbezorger bij bakker Sommers. Na 1 jaar verkering kregen we in de Vlosstraat een huis toegewezen. In 1975 trouwden we op 5 augustus, Gerard zijn verjaardag. Na 3 jaar werd dochter Inge geboren, die nu 45 jaar is. Daarna verhuisden we naar de Bitswijk. Niels (43) is daar geboren. We wonen daar nu nog steeds. Gerard en ik gingen vaak naar voetbal kijken, ook bij betaald voetbal. Gerard kreeg als kind accordeonles. Toen onze Niels 9 jaar was, ging Gerard met hem opnieuw op accordeonles. Van 1985 tot 1995 speelde Gerard kleine trom bij het dweilorkest De Klankentappers. Niels werd actief bij de jeugdhofkapel en hofkapel van De Knoerissen. Onze dochter Inge danste bij de dansgarde en voetbalde graag. Samen met Niels en Gerard Dortmans vormde Gerard het muzikale trio bij Liederentafel in Eigen Herd.”

Jij werd heel actief in het vrijwilligerswerk.
“Op de Bitswijkschool heb ik ruim 25 jaar vrijwilligerswerk gedaan, zat in verschillende werkgroepen en in de ouderraad. Vanwege de tussenschoolse opvang (overblijven) van de Bitswijkschool heb ik verschillende cursussen mogen volgen waar ik veel van heb opgestoken en in praktijk heb kunnen brengen. In de loop der jaren heb ik nog de diploma’s mavo en havo gehaald. Het omgaan met mensen en zeker ook kinderen heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Ook heb ik jaren voor de H. Geest en Pius X parochie in de werkgroep van de Kindernevendienst gezeten. Al meer dan 30 jaar ben ik collectante voor diverse organisaties. 30 jaar bij stempelposten voor de Trap In, en ruim 20 jaar ben ik actief bij De Slabroekweek, de kindervakantieweek in Uden. Daar bedenk ik spellen en werk ik uit voor Spelencommissie 123.”

Je bent vrijwilliger bij FC Uden. Wat is het voor club?
“In 1971 werd het tegenwoordige FC Uden opgericht onder de naam FC Bitswijk. Het begon allemaal op Hoeven, met elf jongens van Van Esch die in de jaren zestig in het Udense buurtvoetbal actief waren. Zij speelden hun wedstrijden op een veld aan de Cimbaallaan. Met aanvulling van spelers uit de Bitswijk werd de formatie Hoeven Bitswijk Combinatie (H.B.C.) gevormd. Nadat besloten werd om onder de vlag van de KNVB te gaan voetballen, werd in 1971 de voetbalvereniging FC Bitswijk opgericht. Later werd de naam veranderd in FC Uden. Het is een gezellige club met verschillende teams. De kleinsten (mini’s) spelen alleen onderling wedstrijden. FC Uden heeft dertientien teams pupillen, vier teams junioren, zeven teams senioren en een veteranenteam (35+1). Jongens en meisjes spelen samen in de teams. Twintig jaar lang hebben ze het Burgemeester Schampers-toernooi georganiseerd en daarmee FC Uden op de kaart gezet binnen de gemeente Uden. Het toernooi werd georganiseerd met veel illustere deelnemers, waaronder: Ajax, Feyenoord, PSV, Willem II, UDI’19, Sparta Rotterdam, D.W.S. Amsterdam, Vitesse, EVV Eindhoven, NEC, Viktoria Lippstadt en vele anderen. In 1971 was FC Uden de eerste vereniging die in het kader van de vriendschapsbanden tussen de gemeentes Uden en Lippstadt een uitwisseling organiseerde. Op mijn verjaardag 30 december 1999, werd ons clubhuis ‘De Vlasakker’ door brand verwoest. De inpandige modernisering was nog maar net afgerond. Na een inbraak vonden inbrekers het nodig om ook brand te stichten. Na het uitgebreid onderzoek konden de plannen en tekeningen van de nieuwbouw gemaakt worden. Ongeveer een jaar hebben we in een klein, maar gezellig noodgebouw gezeten. Met man en macht is er een prachtig nieuw clubhuis gebouwd.”

Hoe werd je vrijwilliger bij FC Uden?
“Gerard begon in 1996 als verzorger van het ‘Vaandelteam’, het eerste team van FC Uden. Daaruit ontstonden de eerste contacten tussen mij en de club en genoot ik van de gezelligheid bij FC Uden. Ik werd gevraagd om gastvrouw te worden als het eerste team een thuiswedstrijd moest spelen. Het was mijn taak om de bestuursleden van de bezoekende club te ontvangen. Daarna zat ik bij de Jeugd Activiteiten Commissie, die regelde de activiteiten voor de jeugd, waaronder de Sinterklaasviering, Paashazenactiviteit en de Afsluitdag. Activiteiten die buiten het voetbalprogramma vallen. De Afsluitdag is altijd aan het einde van het seizoen. Dat is een fantastisch spektakel met spelletjes en veel water. Het is jammer dat het door corona een beetje afgezakt is. FC Uden heeft een groot aantal trouwe vrijwilligers die in het onderhoud en in diverse commissies werken. Ik ben vrijwilligerscoördinator. Wel maak in me wat zorgen over de toekomst. Of we genoeg vrijwilligers zullen hebben. Om de 3 weken ben ik zaterdagcoördinator bij de wedstrijden van de jeugd. Bij thuiswedstrijden op zondag ben ik altijd aanwezig. Gerard en ik zijn vaste supporters, we hebben verschillende kampioenschappen meegemaakt. We zijn ook vaak bij wedstrijden van onze twee kleinzonen van 11 en 14 jaar als ze moeten voetballen. Volgende maand komt het 3e voetbalboek over FC Uden uit. Bij Jumbo kunnen we weer de voetbalplaatjes sparen, met foto’s van de club en de spelers. Ons clublied is door de jeugd destijds ingezongen en opgenomen in ons clubhuis, de cd was verkrijgbaar bij de Jumbo. Het refrein van ons clublied wordt gebruikt tijdens de thuiswedstrijden van het eerste team. Mede door het vrijwilligerswerk heb ik veel leuke mensen leren kennen. Een verrijking van mijn leven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant