Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

Walter van Uden draagt ‘Opperknoerisstokje’ na 7 jaar over: ‘Kippenvelmomentje als je als Opper voorop loopt’

Human Interest 3.540 keer gelezen

UDEN | De carnaval van 2023 zit er net op. Voor Walter van Uden was het een extra bijzondere, want hij stopt na dit carnavalsseizoen als Opperknoeris. Hij vertelt ons onder meer over zijn carnavalsverleden.

door Henk Lunenburg

Walter is op 1-7-1970 geboren in Nistelrode. Als nakomeling is hij flink verwend door zijn drie zussen. Zijn moeder poetste niet alleen thuis de boel maar ook bij restaurant De Horsthoeve. Zijn vader werkte in de asfaltploeg bij wegenbouwbedrijf van Lee in Veghel. Het was een heel warm gezin, er werd hard gewerkt en ze hadden veel dieren en een eigen groentetuin. Hij voetbalde veel met zijn vriendjes en speelde altijd buiten, voetbalde 10 jaar bij de plaatselijk voetbalclub en reed een paar jaar paard. Walter was helemaal weg van grote machines zoals sjofels, kranen en tractoren.

Welke opleidingen heb je daarna gevolgd en waar ging je werken?
“Na de lagere school ging ik naar de LTS in Uden voor de 4-jarige opleiding metaalbewerking. Daarna volgde ik de machinisten opleiding grondverzet op de streekschool in Den Bosch. In principe is dat ook het werk wat ik nu doe. Ik begon als machinist grondverzet, werd uitvoerder en ben nu hoofduitvoerder. In Nederland, België en Duitsland doen wij bodemonderzoek op plaatsen waar wegen worden aangelegd of waar gebouwd gaat worden. Met moderne technieken en zoekapparatuur sporen wij niet-geëxplodeerde munitie op uit de Tweede Wereldoorlog, waarna deze met beveiligde kranen worden opgraven. Zo maken wij bouwplaatsen veilig.”

Waar en wanneer heb je je vrouw Nicole leren kennen?
“Dat was in 2002 bij Sergeant Pepper in Uden. Onze beste vrienden van toen kregen een relatie en zo hebben wij elkaar via wederzijdse vrienden leren kennen. Nicole is geboren in Duitsland, haar vader was daar Nederlands beroepsmilitair. In 1976 werd hij overgeplaatst naar de vliegbasis in Volkel en gingen ze in Uden wonen. In 2005 zijn we getrouwd in Uden. We hebben twee dochters uit mijn vorige huwelijk. Ook zij zijn actief in het carnavalsleven: Ilja de oudste is begeleidster van de jeugd dansgarde bij de Knoerissen en Demi zat jaren bij de dansgaarde en begeleidt nu de jeugdraad van elf.”

Wanneer vierde jij voor het eerst carnaval?
“Al op 6-jarige leeftijd ging ik met mijn ouders naar de Wevers in de Brouwershoeve. Zij vierden daar altijd met vrienden carnaval. Het werd mij dus met de paplepel ingegeven. In mijn pubertijd en later, toen we 16/17 jaar oud waren, gingen we met vrienden onze eigen weg. Vaak naar de Morgenzon in Zeeland of Lunenburg in Loosbroek. Nadat ik Nicole leerde kennen en in Uden kwam wonen, hebben we bij café zaal Sergeant Peppers, met de toenmalige eigenaren Ger en Leny, carnavalsvereniging De Pepper leven in geblazen. Ik werd Prins Pepper de 7e en daarna heel lang adjudant. Ik bouwde mee aan diverse carnavalswagens, dat was een fantastische tijd.”

Hoe ben je dan bij de Knoerissen terecht gekomen?
“De Knoerissen kenden mijn gedrevenheid en ze hadden mij al een paar keer gevraagd, maar ik had het naar mijn zin bij CV De Pepper. Toen de Knoerissen iemand zochten voor de optochtcommissie, zag ik dat als een mooie combinatie met het wagens bouwen bij de Pepper. Na één jaar werd ik gevraagd om Prins Porcellus de 50e te worden. Het is zo’n eer als dat aan je gevraagd wordt, daar kun je geen nee tegen zeggen. Het canavalsmotto van dat jaar was ‘Zo doede dè’. Dat paste zo goed bij mij, ik zou het zelf bedacht kunnen hebben. Of het nou op mijn werk is of thuis of tijdens een bespreking, ik zeg zo vaak: ‘Zo doen we dè’.”

7 jaar geleden werd je ‘Opper’.
“Nadat je één jaar Prins bent geweest kun je worden opgenomen bij de Oud-Prinsen. De test die ik daarvoor moest ondergaan heb ik goed doorstaan. In een strak sporterspakje moest ik een hindernisbaan met rioolpijpen volbrengen. Met kapotte knieën bereikte ik de eindstreep. In 2016 ben ik gevraagd om Opper Erik Schuurmans op te volgen. De Opper, de Prins en de Adjudant is een drie-eenheid OPA genaamd. De taak van de Opper is dat alles verloopt volgens het protocol dat door de stichting is samengesteld. Als Opper ben je verantwoordelijk voor alle geüniformeerde groepen bij de carnavalsstichting De Knoerissen. Hij maakt het opperrooster, daarin staat waar en wanneer we ergens naar toe gaan, hoe laat de bus vertrekt en weer teruggaat. Tevens onderhoudt hij het contact met alle bevriende verenigingen en voert het woord op diverse evenementen. Als we met de gehele geüniformeerde groep inclusief jeugd op pad zijn naar bijvoorbeeld een receptie, dan loop ik als Opper voorop. Als ik dan omkijk zie ik ruim tachtig mensen keurig in pak mij volgen, dat is iedere keer een kippenvelmomentje. Telkens als we met de hele groep inclusief de muziek op een podium staan dan zie je één hechte familie: De Knoerissen.”

Op de 10 november 2023 neem je afscheid als Opperknoeris. Wie neemt je taak over?
“Na 7 jaar Opper te zijn geweest draag ik het stokje over aan een jonger iemand: de 33-jarige Mark Nederhof. Hij is geen onbekende bij de Knoerissen. Hij was zanger namens de muziekvereniging De Eendracht tijdens de pronkzitting van 2017. Vanaf januari loopt hij al mee zodat ik hem optimaal op zijn taak kan begeleiden.”

Hoe is de keuze van Mark tot stand gekomen?
“Dat is een apart verhaal. Ik kende Mark al omdat hij voorzitter was van muziekvereniging De Eendracht. Ik was 2 jaar Opper toen ik hem tegen kwam in het centrum van Uden. Hij zei:” Wat heb jij een mooie baan bij de Knoerissen, ik zaag aan jouw stoelpoten.” Heel nuchter antwoorde ik hem: “Ja dat kan.” Toen ik daadwerkelijk het besluit heb genomen om te stoppen, heb ik hem gevraagd of ik langs mocht komen. Samen met onze secretaris Dave de Jong zijn we op de koffie gegaan. Ik had mijn steek en een zaag meegenomen. Ik legde de zaag op de tafel en vroeg hem of hij nog wist waar de zaag voor was. Na even nadenken herinnerde ik hem aan ons gesprek van 5 jaar terug. Ik vroeg hem of hij mij functie wilde overnemen als Opper. Daar hoefde hij maar kort over na te denken. Wij zijn heel blij dat hij daar samen met Ester zijn vrouw ‘ja’ op heeft gezegd.”

Welke taken ga je hierna vervullen bij de Knoerissen?
“Ik ben nog steeds lid van de Oud-Prinsen en sinds januari 2023 ben ik voorzitter geworden van de verenigde carnavalsclubs van de gemeente Maashorst. De zes kernen hebben verschillende gespreken gevoerd hoe we samen een nieuwe sleuteloverdracht konden organiseren. In de grote nieuwe tent is dit jaar voor het eerst ‘sleuteloverdracht nieuwe stijl’ gepresenteerd. Tijdens de evaluatievergadering gaan we bespreken hoe iedereen het beleefd heeft. De aanwezigen in de tent hebben er samen van genoten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant