De auto's die naar Gambia rijden, met de deelnemers ervoor. (foto: Thomas Segers)
De auto's die naar Gambia rijden, met de deelnemers ervoor. (foto: Thomas Segers)

7200 kilometer rijden naar Gambia voor goed doel: ‘Maken het samen tot onvergetelijke trip’

Human Interest 946 keer gelezen

VOLKEL | We schreven er precies 4 jaar geleden ook al een verhaal over: de Antwerp-Banjul Challenge. Een rit van 7200 kilometer in bijna 3 weken, die Ursula Krol uit Volkel samen met een groep maakte om geld op te halen voor Stichting Brufut Vooruit. 4 jaar later blijkt dat geld en materiaal voor een nieuw kraamcenter in Gambia, waarvoor de stichting zich inzet, nog altijd hard nodig is. En dus vertrekken er op zaterdag 1 oktober weer acht auto’s richting Afrika.

Zeventien avonturiers uit Volkel, Boekel, Venhorst, Erp, Langenboom en Wanroij hopen met het opgehaalde geld een nieuwe kraamkliniek met betere hygiënische voorzieningen te kunnen realiseren, om het sterftecijfer van moeder en kind te laten dalen. “Ik was destijds in de veronderstelling dat de kraamkliniek er in 2 jaar helemaal zou staan, maar dat bleek tegen te vallen”, vertelt Ursula, die voor deze editie wederom nieuwe mensen uit de regio enthousiast wist te maken voor het avontuur. Een ruige tocht vanuit Antwerpen, via de woestijn van Marokko en Mauritanië door Senegal naar de finish in Banjul, Gambia. De auto’s worden na de reis geveild, en de opbrengst gaat rechtstreeks naar Stichting Brufut Vooruit Gambia. “De kraamunit in het ziekenhuis was zeer verouderd, verre van hygiënisch en er is geen privacy waardoor partners niet aanwezig zijn bij de bevalling”, blikt Ursula terug op het begin. “Ik was vanaf het begin meteen enthousiast over Gambia, hoewel ik nu soms wel eens denk: waarom hou ik van dit land? Systematisch werken is daar erg moeilijk, elke dag is vaak overleven, vooruit kijken en acties voortzetten is lastig. Ik moet me regelmatig voorhouden dat het Afrika is, een hele andere cultuur.” Toch is haar liefde voor het land en de wil om de vrouwen en kinderen te blijven helpen groot. “Ons hoofddoel is om zoveel mogelijk moeders en kinderen de bevalling te laten overleven en een betere start te geven. Maar het betrekken van partners bij de zwangerschap en de zorg voor hun gezin is voor mij nu ook een belangrijk doel geworden”, zegt Ursula. “Het is voor mij een overwinning als een man zijn vrouw tijdens de bevalling ondersteunt, en me na de felicitaties laat weten dat dit zijn vijfde, en laatste kind is. Dat is bijna uniek te noemen in Gambia. Veel vrouwen kopen daar nog stiekem anticonceptie.”

Enthousiasme
Naast Ursula rijden ook Tim van Haandel, Jeepee en Anita van den Crommenacker, Hein en Carien van Duijnhoven, Gertjan Derks en Wil van den Broek, Mario en Hilde van de Laar en Tini den Dekker en Jan Horstman, Jan en Jos Vissers, Peter en Pia van Krijl en Wil Frenken mee voor de stichting. “Ik ga het avontuur samen met mijn dochter aan”, vertelt Mario. “Ursula benaderde mij en was er zó enthousiast over, dat het enthousiasme helemaal op me oversloeg. Natuurlijk doen we het voor het goede doel, maar ook voor de beleving.” Die combinatie is inderdaad het mooie van de Challenge, vindt ook Ursula. “Het doel staat voorop, maar we moeten het samen tot een onvergetelijke trip maken. Iedereen die meedoet heeft hard gewerkt om er zoveel mogelijk uit te halen. Ieder heeft zijn of haar eigen taak en kwaliteiten, van sponsoren zoeken tot praktische zaken tijdens de reis. Zo komen we steeds verder!” Wil jij ook bijdragen? Dat kan via de doneerknop op de website stichting-brufut-vooruit.nl, of door geld te doneren op bankrekeningnummer NL63 RBRB 0778 1529 44, op naam van Stichting Brufut Vooruit onder vermelding van Challenge.

Uit de krant

Uit de krant