Robert en Anet achter de bar. (foto: Henk Lunenburg)
Robert en Anet achter de bar. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

'Ik ben de laatste Witlox die eigenaar is van dit café'

Human Interest 7.390 keer gelezen

UDEN | Café Het Udenaartje: een bruin café dat al bijna 92 jaar gerund wordt door de familie Witlox. Robert Witlox vertelt ons over zijn café en de familiegeschiedenis.

Hoe is het allemaal begonnen?
"Mijn opa Jan kwam in 1927 vanuit Nuland naar Uden en vestigde zich aan de Parallelweg tegenover het station en de spoorlijn. Daar stond een pand uit 1909 waar eerst bakkerij De Kroon in gevestigd was. De naastgelegen kolenhandel hoorde er ook bij. De bakkerij was inmiddels al Hotel Kroon geworden. Voornamelijk de kolenhandel vond opa interessant, omdat dit de belangrijkste bron van inkomsten voor hem was. Na verloop van tijd werd het hotel een bruin café met de naam 'Witlox en Zonen' en daarna 'Het Ankertje'. Menig Udenaar en vele op doorreis zijnde handelaren dronken er een biertje of ander drankje. Opa Jan was getrouwd en had zes kinderen."

Wanneer nam je vader het café over?
"Mijn vader Christ nam in 1964 samen met mijn moeder Annie het café over. De kolenhandel werd door mijn vader en zijn broer Cleem overgenomen. Later kwam daar nog een benzinepomp bij. Cleem Witlox is later een bouwmaterialenhandel begonnen. Na de overname is opa Jan terug gegaan naar Nuland en had daar opnieuw een kolenhandel. Hij is op 93-jarige leeftijd overleden. Na de overname in 1964 veranderde er veel in Uden. De spoorlijn werd nog alleen gebruikt voor enkele goederentreinen en het stationsgebouw werd een verblijf voor gastarbeiders. De omgeving rondom het café veranderde vaker dan het interieur van ons café."

Wat is het verhaal over de boom voor jullie café?
"De boom die al jaren voor ons café staat zou gekapt moeten worden voor een of ander hoog gebouw. Mijn tante Wilhelmien was het daar niet mee eens en startte een handtekeningenactie. Hiermee bereikte ze dat de plannen niet doorgingen en de boom behouden bleef. Nu is het een officieel rijksmonument met een mooi hek eromheen. Als eerbetoon aan tante Wilhelmien liet mijn vader een plaquette aan het hek hangen met de tekst 'Wilhelminaboom'."

Was er in jullie gezin een duidelijke taakverdeling?
"Mijn ouders verbouwden en moderniseerden het interieur van het café en veranderden in 1987 de naam in Het Udenaartje. Maar voor de klanten bleef het een warm, bruin café zoals het was voor de verbouwing. De sfeer was gemoedelijk en er kon zelfs 'op de pof gedronken worden'. Regelmatig werd er een feestje gevierd. Mijn moeder was de drijvende kracht en ik groeide er als het ware mee op. Ik heb een opleiding Koksschool gevolgd, maar dat heb ik niet afgemaakt. Daarna heb ik de cursus Horecabedrijf gevolgd. Vanaf 1987 werkte ik met mijn moeder in het café en mijn vader runde het garagebedrijf en de benzinepomp."

Je ouders stierven kort na elkaar.
"Eén jaar nadat mijn vader overleed in 2009 is ook mijn moeder overleden en stond ik er alleen voor. Mijn nicht Anita schoot mij te hulp en samen vormden we het kasteleinsduo van het Udenaartje. Het café kon worden voortgezet, we waren beiden heel enthousiast en vonden het leuk om te doen. Toen het met mijn gezondheid minder ging, kregen we hulp van Rinus. Hij tapte biertjes en bediende de gasten. Hij helpt nog regelmatig en is met zijn 84 jaar de oudste barkeeper van Uden en omstreken."

Hoe hebben jullie in 2012 het 85-jarig bestaan van het café gevierd?
"We hebben een hele grote tent gebouwd en daarin hebben we drie dagen feest gevierd. Alle familie, vrienden, leveranciers, en klanten kwamen ons feliciteren en vierden samen met ons het feest. Er waren diverse muzikanten die de muziek verzorgden. Het was één en al gezelligheid."

Nu run je het café met Anet. Hoe is dat ontstaan?
"Ik leerde 8,5 jaar geleden Anet kennen hier in het café en na drie jaar zijn we getrouwd. Met een speciale fiets waar hele de familie op kon, zijn we naar het gemeentehuis gereden. Nu runnen we samen Het Udenaartje, waar gezelligheid en vriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Zelfs 'op de pof betalen' komt nog wel eens voor. We hebben één keer een klant gehad die via het wc-raampje vertrokken is zonder eerst netjes te betalen. We hebben samen geen kinderen, dus we weten nu al zeker dat ik de laatste Witlox ben die eigenaar is van dit café."

Hoe omschrijf jij Café Het Udenaartje?
"Het is hier allemaal heel gemoedelijk en gezellig. We hebben een vaste klantenkring, zowel jong als oud komt hier binnen. Op een groot scherm kun je kijken naar wedstrijden uit de Eredivisie of van het Nederlands Elftal. Ook de Grand Prix voor Formule 1 wordt hier bekeken. We openen daarvoor zelfs de deuren in geval van ochtendwedstrijden, en beginnen dan de dag met een gezamenlijk ontbijt. We hebben ook een biljart en een dartbord. Rond de verkiezingen wordt de politiek wordt hier uitvoerig besproken. Al acht jaar doen we mee aan Toepkampioenschappen. Elk deelnemende café mag vier spelers afvaardigen. Het winnende café organiseert de volgende wedstrijd. Binnenkort beginnen we met een maandelijks optreden van een artiest. De ene keer is dat een Nederlandstalige zanger en dan weer een DJ. Ons terras biedt voldoende gelegenheid aan groepen fietsers om even tot rust te komen en wat te drinken. De jaarlijkse playbackshow, Jeu de Boules toernooi en de puzzelfietstocht die door Anet georganiseerd worden zijn altijd hele gezellige evenementen. We hopen dat we nog vele jaren samen dit café mogen runnen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant