Het moment van de ondertekening (foto: Jan Waalen)
Het moment van de ondertekening (foto: Jan Waalen)

Ximena's Vlinder van start: 'Praten werkt suïcide verlagend'

Human Interest 1.037 keer gelezen

UDEN/VEGHEL | Stichting Ximena's Vlinder is officieel van start gegaan. De stichting werd opgericht door de Udense Randy en Caroline Knol, nadat hun 19-jarige dochter Ximena (destijds woonachtig in Veghel) in februari een eind aan haar leven maakte. "We streven naar een sterke preventie van suïcide onder jongeren en jong volwassenen door het taboe op het bespreekbaar maken van deze gevoelens te doorbreken", aldus Randy.

Op 5 september tekenden Randy en Caroline de oprichtingsakte van de stichting. Dat de stichting nu werkelijk van start is gegaan geeft beide ouders gemengde gevoelens. "Als er eerder een stichting was geweest die zich met volle kracht inzet voor het doorbreken van deze taboes en met de signalerende functie van de stichting, dan had Ximena waarschijnlijk niet besloten om de drastische stap te nemen", vertelt Randy. Suïcidale gedachten en gevoelens bij jongeren is nog altijd één van de grote taboes. "Er heerst de misvatting dat wanneer mensen over dit onderwerp praten met jongeren, ze hen juist op het idee van suïcide brengen. Maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor en dus een volledig onterecht idee. Het tegendeel is wél bewezen: dat praten juist suïcide verlagend werkt."

Vlinderleerkrachten
Scholen zijn een belangrijke pijler in de preventie van suïcide. "Daarom gaat onze stichting docenten op scholen trainen. Psycholoog Professor René Diekstra, lid van onze adviesraad, neemt dit op zich. Hij is één van de toonaangevende specialisten, nationaal en internationaal, op het gebied van suïcide en suïcidepreventie. Per school zal, afhankelijk van de grootte, één of meerdere personen getraind moeten worden voor een zeer laagdrempelige eerste hulp: zogeheten vlinderleerkrachten, die kunnen motiveren om hulp te accepteren en helpen bij het vinden van de juiste hulp voor de betrokkene."

Doneren
Stichting Ximena's Vlinder steunen? Dat kan via een formulier op www.ximenavlinder.nl of via rekeningnummer NL22INGB0008316889 t.n.v Stichting Ximena's Vlinder. Als je je adres invult op het formulier ontvang je bij een donatie van minimaal 7,50 euro een 'Ximena Vlinder speldje'.

Uit de krant

Uit de krant