Amber
Amber
IN GESPREK MET

'Schoenen geven een persoon zelfvertrouwen en kracht'

Human Interest 1.330 keer gelezen

UDEN | Schoenontwerpster Amber Ambrose Aurèle komt van oorsprong uit Uden, maar reist momenteel de wereld over om op allerlei plekken te exposeren. 'Ik moet en wil mezelf blijven verbazen en verrassen.'

Is het altijd al je droom geweest om schoenontwerpster te worden?
Ik ben altijd veel met schoenen bezig geweest. Toen ik 4 jaar was, ging ik eens met mijn moeder naar Uden om te winkelen. Daar zag ik ergens zwarte lakschoentjes met een hakje en een gouden gesp. Die móést ik hebben! Schoenen waren altijd een fascinatie, maar ook kunst is altijd een groot element in mijn leven en opvoeding geweest. Mijn vader, Marie Verstegen, is beeldend kunstenaar. Hij schildert, maakt grafisch werk en doet aan beeldhouwen. Ik was er dus altijd mee bezig, maar wist nooit zo goed welke richting ik op wilde gaan. De modewereld is heel pittig. Het is een harde wereld en ik was nog maar net 17 toen ik aan mijn eerste jaar van de kunstacademie begon in Maastricht. Toen ik vervolgens naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam ging besloot ik 'veilig' de richting van Theater, Film en Art Direction te kiezen.

Wanneer besloot je wél die 'schoenenkant' op te gaan dan?
Toen ik met die opleiding klaar was ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren aan de Universiteit Van Amsterdam. Ik vond dat ik theoretische kennis miste en wilde me dus meer in kunstgeschiedenis verdiepen. Daar heb ik goed nagedacht over wat ik écht wilde. Ik vond ontwerpen heel leuk en schoenen trokken me. Daarom besloot ik in België een schoenopleiding te gaan volgen, terwijl ik ook nog met mijn studie in Amsterdam bezig was. Een pittige combi, maar ik heb op die Belgische school veel geleerd: we hadden hier ontwerp lessen maar ook technische lessen van een orthopeed. Daarna ging ik naar ArtEZ, de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, om een masteropleiding Shoe Design te volgen. Naast ArtEZ had ik ook les op de Dutch Health Tec Academie in Utrecht. Tijdens mijn MA heb ik als ontwerpster veel van geleerd: van leren ontwerpen tot het maken van een schoen en van patronen leren maken tot hoe een schoen technisch in elkaar zit. In 2012 was ik afgestudeerd. Ik heb dus een hele weg afgelegd, maar wel met alle liefde en plezier! En ook nu zie ik alle onderdelen van alle opleidingen nog terug komen in mijn werk.

Je hebt in al die tijd dus alles stadiums van het schoenontwerpen geleerd. Doe je nu nog steeds alles zelf?
Ja. Ik doe altijd eerst onderzoek, en denk daarbij na waarom ik iets doe en wat het idee is. Daarvoor duik ik eerst de boeken in. Dan begint het ontwerpproces en ga ik kijken wat voor materialen ik wil en kan gaan gebruiken. Dan maak ik de eerste samples en dan begint het uitvoeren. En dat alles is handwerk.

Wat vind je precies zo mooi aan een schoen?
Schoenen kunnen je veranderen/transformeren. Je houding en je lichaam veranderen als je bijvoorbeeld hoge hakken draagt. Het kan je zelfvertrouwen en een soort kracht geven. Ik vind dat je aan de schoen die iemand draagt kan zien wat de identiteit van die persoon is.

Je bent bezig met een nieuwe expositie: 'Van Hollandse Bodem'. Je brengt daarin een duidelijke boodschap naar voren.
Klopt. Tegenwoordig is er bijna geen schoenen- en kledingindustrie meer in Nederland. Dat gebeurt veel in andere landen, vaak lage lonen landen, niet altijd onder de beste arbeidsomstandigheden. Ik ben samen met modeontwerpster Judith van Vliet gaan bedenken hoe we ons steentje kunnen bijdragen om meer bewustzijn te creëren voor onszelf én mensen die de producten dragen. Met de collectie 'Van Hollandse Bodem' willen we laten zien dat het mogelijk is om een collectie lokaal te ontwikkelen die bestaat uit een betere kwaliteit materialen, die minder belastend zijn en ontwikkeld zijn in eerlijke arbeidsomstandigheden. We kiezen voor zoveel mogelijk producten en grondstoffen die in Nederland groeien en worden geproduceerd. Niet alleen het materiaal komt zo veel mogelijk voort uit eigen land maar ook de inspiratie komt uit Nederland. Zo inspireert bijvoorbeeld De Stijl van Piet Mondriaan me.

Wanneer kunnen we de collectie bewonderen?
We zijn momenteel nog super hard aan het werk. Het wordt mooi. We maken gebruik van hele mooie en interessante materialen, zoals gerecyclede t-shirts, visleer en wol van Nederlandse schapen. Op 22 juni begint de catwalkshow in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
De relatie tussen mode en kunst in combinatie met het mensenlijk lichaam komt altijd terug in mijn werk. Maar ook vind ik contrasten erg interessant. Zo vind ik handwerk mooi, maar technologie ook heel interessant. Ook vind ik de mix tussen de fatale vrouw en de fragiele vrouw mooi om te laten zien. De fatale vrouw is wat stoerder en krachtiger, de fragile vrouw is wat kwetsbaarder en zachter. Niet-standaard materialen trekken me, zoals plexiglas, stof of rubber latex. Ook hou ik ervan als iets vernieuwend en interessant is. Daarom vind ik het belangrijk om me als ontwerpster steeds te blijven vernieuwen.

Kunnen we je schoenen ook kopen?
De collectie van 'Van Hollandse Bodem' is wel een stuk 'draagbaarder'. En er zal een limited edition aantal schoenen te koop van zijn. Voor in de toekomst zou ik graag een grotere commerciële collectie willen hebben. Ik wil me zeker gaan verdiepen in verkoopbare collecties en deze wat commerciëler maken. Maar dan wel in een kleine oplage en geen massaproductie. De schoen moet wel speciaal en uniek blijven.

Wat wil je nog meer allemaal bereiken in de toekomst?
Nog zo ontzettend veel! Ik zou nog wel een show in Parijs willen doen. In april heb ik mijn eerste solotentoonstelling in Portugal geopend, iets wat ik nog wel op meer plaatsen wil. Ik zou wel een schoen willen maken voor Lady Gaga, Beyoncé of Rihanna, die ze dan bij een concert dragen. Daarnaast wil ik meer samenwerken met bijvoorbeeld architecten of tech-personen. Een hele lijst dus! Op dit moment heb ik zoveel ideeën en te weinig tijd. Helaas kan ik niet alles in één keer. Ik moet en wil mezelf wel blijven verbazen en verrassen.

Maar je blijft wel bij je hoge hakken?
Sneakers zijn ook supergaaf maar ik blijf hakken het meest fascinerend vinden. Ik zeg niet voor niets wel eens: "A woman in heels is more dangerous than a loaded gun".

Bijdragen aan de duurzame collectie 'Van Hollandse Bodem'? Ga dan naar www.voordekunst.nl/projecten/6792-van-hollandse-bodem en doneer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant