Afbeelding

Foto van vroeger: Vorstenburg 3 en 5

Historie 1.955 keer gelezen

UDEN | De huidige percelen Vorstenburg 3 en 5 hebben een rijke geschiedenis en zijn ruim 350 jaar onafgebroken bewoond geweest. Veel Udenaren kunnen hier een voorouderlijke familie terugvinden. Of de oorspronkelijke bebouwing uit de 17e en 18e eeuw op exact dezelfde plaats gesitueerd was, is niet bekend.

Enkele bekende familienamen die we hier door de eeuwen heen tegenkomen zijn Ivits, Van Berkel, Spierings, Vijnmans en Verbeek. Ondanks dat hij al in 1937 is overleden zal voor de oudere Udenaren de naam Christianus Verbakel alias Janus de Wachter de meest bekende naam zijn. Hij was een gewaardeerd amateurdichter die op een spitsvondige wijze Uden en de Udenaren op de hak nam. Bij het overlijden van een burgemeester schreef hij:

Hier rust, hier roest, hier rot,
het stoffelijk overschot
en het gebeente,
van de ondergang onzer gemeente.

De bijnaam de Wachter had hij te danken aan zijn vader die enige tijd tolwachter was aan de Veghelsedijk.

Oproep
Momenteel zijn we met enkele personen bezig met een boek met de werktitel: GELEGEN BIJ HET CLOOSTER, 300 jaar bewoningsgeschiedenis Vorstenburg ca. 1660 - ca. 1960. Heeft jouw familie voor 1960 op de Vorstenburg gewoond en bezit je een mooie foto van de straat, een van de panden of een foto van de vroegere bewoners, neem dan contact met ons op via info@udenarchief.nl .

Weet je meer te vertellen over deze foto? Plaats dan een reactie op www.kliknieuwsuden.nl bij de foto of geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk eens op de website www.udenarchief.nl. Heb jij zelf een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar redactie@udensweekblad.nl en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek! Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant