Op omslag van het boek prijken de twee oudste ramen van de Kruisherenkapel.
Op omslag van het boek prijken de twee oudste ramen van de Kruisherenkapel.

Nieuw boek over de ramen van de kapel van de Kruisheren

Historie 663 keer gelezen

UDEN | Op dinsdag 6 december wordt er in de bibliotheek van Uden om 14.00 uur een boek gepresenteerd, met afbeeldingen en beschrijvingen van de gebrandschilderde ramen in het klooster, de kapel en het voormalig college van de Kruisheren in Uden.

Wim en Gerrit van Stiphout hebben een jarenlange studie gemaakt van deze ramen. Dankzij Luciën Bressers en fotograaf/vormgever Ad van den Broek heeft dat nu geresulteerd in een kleurrijk boek met afbeeldingen van zo’n vijftig glas-in-loodramen. Ad van den Broek heeft veel tijd gestoken in de vormgeving van dit boekwerk en ingewikkelde handelingen moeten verrichten om de gebrandschilderde ramen met haarscherpe foto’s goed tot hun recht te laten komen. De schrijvers Wim en Gerrit hebben bij elk raam voor een korte beschrijving van de afbeelding gezorgd en daarbij ook melding gemaakt van de godsdienstige betekenis ervan. Bijzonder is dat er enkele ramen beschreven zijn uit het oude kruisherenklooster en van het voormalig College van het Heilig Kruis, dat nu niet meer voor het publiek toegankelijk is omdat het een appartementencomplex is geworden. In het laatstgenoemde gebouw is vooral één raam speciaal; het is gewijd aan de moord in 1965 op een aantal missionarissen in de toenmalige Belgisch Kongo, waaronder enkele Udenaren.

Kruisheren
In het boek wordt ook in twee hoofdstukken ingegaan op de historie van 375 jaar aanwezigheid van de Kruisheren in Uden. Zo krijgt men een aardige indruk van hoe de Kruisheren zich niet alleen hebben ingezet voor het godsdienstig leven van de Udenaren maar ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het onderwijs in Uden. Er wordt eveneens aandacht besteed aan de geschiedenis van het voormalige College van het Heilig Kruis. Vele oude foto’s uit het Uden-archief van Bressers verluchtigen deze hoofdstukken.

Coveromslag
Op de hardcoveromslag van het boek prijken de twee oudste ramen van de Kruisherenkapel. Deze ramen zijn nog afkomstig uit de vroegere kapel die in 1904 is afgebroken. Ze tonen afbeeldingen van Onze Lieve Vrouw ter Linde en de legende van het Wonderkruis. In de huidige Kruisherenkapel zijn verder vijftig glas-in-loodramen te bewonderen uit de periode 1905 tot en met 1947.

Overhandiging
Het eerste exemplaar wordt op 6 december overhandigd aan prior Rein Vaanhold en enkele andere kruisheren. Tijdens de bijeenkomst verzorgt fotograaf Ad een diapresentatie. De presentatie is gratis toegankelijk. Het boek is voor 14,95 euro verkrijgbaar in bibliotheek, boekhandel Bruna, Primera Centrum en het TIP.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant