Luciën achter zijn computer. (foto: Henk Lunenburg)
Luciën achter zijn computer. (foto: Henk Lunenburg)

50e Historisch Café: ‘Gooi niks weg, dat kunnen wij altijd nog doen!’

Historie 542 keer gelezen

UDEN | Alweer voor de 50e keer wordt aankomende vrijdag het Historisch Café in Uden gehouden. In de bibliotheek van Uden zitten Luciën Bressers en Marja Waals van de Stichting Het Uden-archief van Bressers samen met Adriaan Sanders en Wim Rovers elke eerste vrijdag van de maand klaar voor al je vragen én verhalen over ‘vruuger’.

Allemaal hebben ze zo hun eigen specialiteit. De uitspraak ‘zoekt en gij zult vinden’ is bij niemand zo toepasselijk als bij Luciën, dankzij de bijna onophoudelijke stroom Udense geschiedenis in zijn Uden-archief. Marja heeft haar grootste hobby gevonden in het ontleden van stambomen, en Adriaan tovert de meest gedetailleerde verhalen uit zijn hoofd vol Uden-historie. En Wim? Die is thuis in de meest smeuïge weetjes, én weet je alles te vertellen over families en emigranten. “Het Historisch Café is heel laagdrempelig”, zegt Adriaan. “Dat vind ik er zo mooi aan. Je kunt gewoon binnenlopen met specifieke vragen, een mooi verhaal, of een foto waarvan je geen idee hebt wat erop staat.” Marja vult aan: “Er staat een grote tafel waar we samen aan kunnen zitten, met een lekker bakje koffie of thee erbij. Ik breng graag het gesprek op gang tussen de mensen die langskomen. Voor je het weet is de vraag ‘van wie bende gij er enne?’ gesteld, en blijkt dat sommige aanwezigen op dezelfde school hebben gezeten of elkaars familie kennen. Het tweerichtingsverkeer, hun verhalen voor ons en elkaar, en onze verhalen voor hun, maakt het heel leuk. Je bent altijd welkom. Er komen iedere keer weer andere mensen binnenlopen.”

Mooiste aanwinst
Het Historisch Café is een initiatief van de Stichting Het Uden-archief van Bressers. Luciën: “Ik wilde graag een plek creëren waar mensen op een gemakkelijke manier met ons in de geschiedenis konden duiken. Die plek vonden we bij de bieb. Als je ergens naar op zoek bent, en wij hebben het in ons bezit, mag je het altijd bij ons inzien of er een scan van hebben. Dat vinden we alleen maar leuk!” En dat mensen dat ook leuk vinden, blijkt wel uit de 600 opvragingen die het Uden-archief ieder jaar krijgt. “Luciën kent het archief van binnen en buiten, dus je blijft meestal niet om een antwoord verlegen”, zegt Marja, rechterhand van Luciën. 

‘Gooi niks weg’
Adriaan en Luciën hebben samen al heel wat boeken over de geschiedenis van het Udense samengesteld en uitgegeven. “Het Historisch Café was voor mij de inspiratie om anekdotes op de gaan schrijven”, vertelt Adriaan, “Hier heb ik hele mooie verhalen leren kennen.” En dat geldt ook voor Luciën. “Eén van de mooiste aanwinsten die we te danken hebben aan het Historisch Café zijn zonder twijfel de foto’s van de brand in het College van het Heilig Kruis op 13 mei 1954. Ik had daar maar een paar foto’s van in bezit, die ook nog eens op elkaar leken. Tot iemand op een dag het Historisch Café binnenwandelde met een reportage van ruim zeventig foto’s, vanuit allerlei hoeken. Zowel de brand als de herbouw waren vastgelegd. Dat was voor mij een gaaf moment.” Hij is dan ook heel duidelijk over de geschiedenis die jij, in welke vorm dan ook, nog in huis hebt liggen en waarvan je niet weet wat je ermee moet doen. “Het motto is: ‘Gooi niks weg! Dat kunnen wij altijd nog doen!’”

Feestelijk editie
Vrijdag wordt natuurlijk even stilgestaan bij de 50e editie. Van 14.00 tot 16.00 uur zijn de deuren zoals gewoonlijk geopend, maar wordt ook de 500e bezoeker in het zonnetje gezet. Verder krijgt iedere bezoeker dit keer een leuke attentie en versnapering, en hangt er een groot scherm met daarop diverse fotopresentaties over het oude Uden. Van tevoren aanmelden voor het Historisch Café is niet nodig, maar als je specifieke vragen hebt, is het fijn als deze van tevoren worden doorgegeven via info@udenarchief.nl. Er kan dan ondersteunend materiaal worden meegebracht. Entree is altijd gratis. Meer info: udenarchief.nl/historisch-cafe.


Het College van het Heilig Kruis. (foto: et Uden-archief van Bressers, collectie A. Villevoye)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant