Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO’S

Markeringen Liberation Route op Britse Oorlogskerkhof onthuld

Historie 637 keer gelezen

UDEN |  Bij het Britse Oorlogskerkhof in Uden werden gisteren de de Vectors of Memory in gemeente Maashorst onthuld. Deze onthulling van markeringen op de internationale Liberation Route Europe maakt deel uit van de herdenking van de bevrijding van gemeente Maashorst 78 jaar geleden. Burgemeester Paul Rüpp en Heleen Huisjes, bestuurslid LRE Foundation, namen de onthulling op zich.

De Vectors of Memory zijn onderdeel van de Liberation Route Europe. Dat is een internationaal wandelroutenetwerk van meer dan 10.000 kilometer langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Markeringen in Maashorst
In gemeente Maashorst zijn inmiddels drie Vectors geplaatst. Ze zijn ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind. In Uden vertelt een grote Vector het verhaal van het Britse Oorlogskerkhof. Daar liggen omgekomen piloten en bemanningsleden begraven, afkomstig uit Groot Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Polen van tijdens de tweede wereldoorlog neergeschoten geallieerde vliegtuigen. In Zeeland en Reek waren eerder al twee kleinere Vectors geplaatst bij de kerk (Zeeland) en de Rijksweg (Reek). Die verwijzen respectievelijk naar een neergestorte Britse Dakota en het tijdelijke verblijf van de geallieerden in het toenmalige hotel De Kleine Elft. LRE Foundation, initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, heeft voor het realiseren van deze Vectors of Memory nauw samengewerkt met het Mondriaanfonds, vfonds, Provincie Noord-Brabant, Brabant Remembers en Visit Brabant en de gemeente Maashorst (en haar rechtsvoorgangers).

Horloge
Een bijzonder moment tijdens de onthulling was de overhandiging van het horloge van copiloot E.A. Dennis. Dennis kwam om toen zijn bommenwerper crashte. Hij ligt begraven op de oorlogsbegraafplaats in Uden. Zijn achternicht en haar man (uit Australië) maakten speciaal voor het horloge een tussenstop in Uden tijdens hun reis door Europa. Het horloge met de initialen van de piloot is jaren na de oorlog gevonden in een bietenveld nabij Wijchen. Het is door de jaren heen als het ware omhoog gegroeid met een biet, aldus de zoon van de boer die het destijds vond. Na een zoektocht online vond hij uiteindelijk de nabestaanden.


De overhandiging van een teruggevonden horloge van de op de militaire begraafplaats begraven copiloot E.A. Dennis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De onthulling.
Afbeelding

Uit de krant