Afbeelding
Foto: Wilma van de Laar

Eerste Udense Struikelsteen voor Leentje Seijffers

Historie 978 keer gelezen

UDEN | Het is 9 april 1943 als er een bus stopt aan de Veghelsedijk 34 in Uden. Leentje Seijffers, 80 jaar en Joods, wordt opgehaald. Ze is slecht ter been. Haar koffertje wordt de bus ingegooid en Leentje zelf wordt ruw opgepakt en de bus ingeduwd. Twee buurjongens zien het gebeuren. Precies op deze plek is afgelopen zaterdag onder grote belangstelling een Struikelsteen gelegd, een herinnering aan Leentje, die een maand later in Sobibor vergast zal worden.

door Wilma van de Laar

Geboren in Den Bosch, verhuist ze met haar familie in 1886 naar Uden. Leentje werkt als dienstmeisje bij rijke Joodse families door heel Nederland. Ze blijft ongehuwd. Vanaf 1912 blijft ze voorgoed in Uden wonen. Bij haar zus Rosa, zwager Bram Wolf en hun twee kinderen Cato en Louis. Als Louis getrouwd is en Bram Wolf in 1933 plotseling overlijdt, blijven de drie vrouwen Rosa, Cato en Leentje aan de Veghelsedijk wonen.

Oorlog
Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers ons land binnen. Zoals bekend worden de Joden gaandeweg steeds meer gediscrimineerd. Het begint met de Jodenster, maar uiteindelijk wordt hen overal de toegang verboden. Alles wordt hen afgepakt: waardevolle goederen, geld en sieraden. Met een uiteindelijk dieptepunt in maart 1943, als het bericht verschijnt dat alle Joden zich moeten melden bij kamp Vught. En op 9 april is het dan zover voor Leentje Seijffers. Omdat kamp Vught overvol raakt, worden ouderen en kinderen naar Westerbork getransporteerd. Zo ook Helena Seijffers, die na vier weken naar de ziekenbarak in Westerbork wordt vervoerd. Al twee dagen later volgt transport naar Sobibor, waar zij direct ter dood wordt gebracht. Zus Rosa zal met haar dochter Cato de oorlog overleven. Louis Wolf wordt met zijn gezin vermoord.

Struikelstenen
Vanaf september 2015 is de werkgroep Struikelstenen Uden actief. Elders in Nederland liggen al vijftienhonderd van deze kleine monumentjes in stoepen en trottoirs. En altijd voor de woning, van waaruit de Joden zijn weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Het is een wereldwijd project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Die was zaterdag ook aanwezig om de eerste steen te leggen. De kunstenaar staat er zelfs op, om in elke gemeente het eerste exemplaar zelf te leggen. Dus reist de kunstenaar stad en land af voor zijn bijzondere project. Tot nu toe al 72.000 stenen. Betonnen blokken met een messing bovenplaat. Daarin gegraveerd de naam, geboortedatum en sterfdatum. Bij Helena Seijffers staat bovendien: 'vermoord 14-5-1943 in Sobibor'.

In september worden in Uden weer drie van deze zogenaamde Stolpersteine gelegd. In de Sint Janstraat voor drie leden van de familie Zwanenbergh. Afgelopen zaterdag zagen burgemeester Hellegers en nog talloze Udenaren hoe Gunter Demnig met veel zorg de eerste Stolperstein plaatste.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant