David van Zwanenbergh met zijn dochtertje Betty, rond 1928 in de Marktstraat in Uden (bron: collectie familie Stronkhorst)
David van Zwanenbergh met zijn dochtertje Betty, rond 1928 in de Marktstraat in Uden (bron: collectie familie Stronkhorst)

Uden krijgt in maart eerste Struikelsteen

Historie 2.023 keer gelezen

UDEN | Uden krijgt op 16 maart 2019 de eerste Struikelsteen. Bedenker en kunstenaar Gunter Demnig legt die zaterdag op de Veghelsedijk 34 een steentje voor Helena Seijffers, die op 9 april 1943 werd weggevoerd uit Uden en datzelfde jaar in Sobibor werd vermoord. Later in het jaar, in september, worden drie Struikelstenen gelegd aan de Sint-Janstraat voor David van Zwanenbergh, zijn vrouw Judith van Zwanenbergh-van Leeuwen en zijn moeder Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen.

De werkgroep Struikelstenen Uden is verheugd dat na een voorbereiding van twee jaar eindelijk bekend is wanneer de Struikelstenen kunnen worden gelegd voor de Joodse inwoners van Uden, die in de Tweede Oorlog gedepoteerd en in een concentratiekamp vermoord werden. De werkgroep heeft als doel de Joods Udense geschiedenis uit de vergetelheid te halen. Stolpersteine zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1996 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven of gedeporteerd zijn. Demnig noemt het Stolpersteine, omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart, en omdat je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Er liggen inmiddels zo'n 65.000 struikelstenen in 620 steden en dorpen. In Nederland liggen er inmiddels 1.500. De kunstenaar is het hele jaar en route om ergens in Europa een gedenksteen te leggen. Vandaar dat de wachttijd lang is.

Werkgroep
Aanvankelijk had de werkgroep aan de organisatie rondom Demnig aangegeven heel graag de steentjes in Uden in september 2019 te willen leggen. In die maand is het 75 jaar geleden dat dit gebied werd bevrijd. Daarnaast liggen de vier gedenktekens toevallig langs de route van Market Garden. Erna de Klein van de werkgroep: "We zijn nu met Demnig overeengekomen dat hij zelf de eerste steen legt, dat is voor hem een must. De andere drie laten wij in september zelf leggen. Het liefst door een jonge stratenmaker." In de tussentijd heeft de Udense werkgroep niet stil gezeten. De website is al een tijdje in de lucht. Daarop staan onder meer verhalen uit de geschiedenis over Judith en David van Zwanenbergh en hun dochter Betty, die de oorlog overleefde. Dat verhaal is opgeschreven door Hans Stronkhorst en Mireille van der Slagt-Stronkhorst, de kleinzoon en achterkleindochter van Judith en David van Zwanenbergh. Zij maken ook deel uit van de werkgroep. Behalve een website is er ook een Facebookpagina.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant